НОВИНИ

Църквите остават отворени за Цветница и Великден

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:05, 09.04.2020
Чете се за: 02:06 мин.
У нас

След среща със Светия Синод днес премиерът Бойко Борисов каза, че не може да затвори църквите, но призова там да ходят само крайно нуждаещите се.

Светият Синод пък съобщи за две отстъпки от предишното си решение - тази година за първи път в историята на църквата няма да се раздава върба на Цветница и няма да се изпраща самолет, който да донесе благодатния огън от Йерусалим.

Както каза премиерът Бойко Борисов има хора, които не могат без утеха, които не могат да не отидат на богослужение. Не мога да издам заповед и да затворя църквите, каза още той.

Светият синод изключва вариантът, приет в някои страни, църквите да са отворени само за свещениците, които да отслужват богослуженията, а миряните, заради мерки за сигурност, гледат от вкъщи.

Според ловченския митрополит Гавраиил в тези страни правителствата са взели тези решения, а сега вярващите страдат. Центърът за един християнин е Светата литургия, а литургията става в храм, каза той.

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес по обяд с патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод. Целта - да се обсъдят мерки, за да не се разпространи заразата с коронавирус по време на Великденските празници. Заради мерки за сигурност резултите от срещата бяха съобщени в Министерски съвет.

Църквата е направила допълнения към предишното си решение. Тъй като се пази благодатен огън от миналата година, църквата предлага парите за полета до Тел Авив да отидат за борба с COVID-19. И още, за да няма зараза върби няма да се раздават.

Ловчански митрополит Гавриил: На празника Вход Господен в Йерусалим, духовенството в диоцеза на БПЦ няма да раздава върба и цветя, това беше едно от нещата, за което се изказаха много опасения и ние направихме този копромис, да ви кажа не знам в историята на нашата църква дали е имало подобно решение някога. Не е малък този компромис за нас.

И още мерки - на Разпети петък плащаницата няма да се поставя на маса както обикновено, тя ще се държи от четирима души на входа на храмовете и така хората ще минават под нея. На Второ Възкресение пък не се събират много хора и ще има разстояние между тях, каза митрополит Гавриил.

На Великден службата ще започне навън, тъй като най-много хора обикновено има в първия час. След това остават по-малко, които ще се върнат в храма. В църквите ще се спазва ред, ще се дезинфекцира, ще се носят маски, навън пък полицията ще съдейства хората да са на разстояние.

Ловчански митрополит Гавриил: Ако ме питате мене не вярвам, че в храма може да се предаде зараза, но аз правя всичко възможно да не може никой да ни упрекне. Където е Божията благодат, там изгарят всички микроби. Няма случай зараза да се е предавала чрез светото причастие, всичко е измислено. Освен епидемии има други болести - има униние, има отчаяние.

Според премиера Борисов, владиците са му обяснили, че има такива хора, които не могат да не отидат на литургия - унинието при тях ще е пагубно. А другите той призова да останат вкъщи.

БНТ ще предава на живо богослуженията.

Бойко Борисов, министър- председател: Ние като Щаб, като правителство можем да кажем - само крайно нуждаещите се, както разрешихме да ходиш до магазина, аптеката..., така и само тези, които имат истинска нужда да отидат до църквата, до манастира. Трудно решение, знам какво направиха в Русия, Сърбия, Гърция, ще си понеса упреците или наказанието.

Но не мога да затворя църквите, заключи премиерът Борисов! Каза обаче, че за първи път няма да отиде в храма на Великден, за да не направи по-голямо стълпотворение.

Днес премиерът коментира и другия голям празник - Гергьовден.

Каза, че с вицепремиера Красимир Каракачанов са обсъждали три варианта, но кой ще бъде избран, ще стане ясно по-късно. На 30 април ще се води нов разговор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коронавирусът може да предизвика безпрецедентна бедност
Коронавирусът може да предизвика безпрецедентна бедност
Почистиха 16 тона отпадъци в участъка между Русе и Мартен
Почистиха 16 тона отпадъци в участъка между Русе и Мартен