НОВИНИ

Часове преди падането на карантината: Жителите на Банско са нетърпеливи, но и притеснени

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 30.03.2020
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

По-малко от 24 часа остават до падането на пълната карантина, която беше въведена в Банско. Придвижването беше ограничено преди 2 седмици, когато се оказа, че градът е с висока концентрация на вирусоносители и разпространители на COVID-19.

Местните броят часовете до момента, в който ще могат отново да излязат навън и да се видят с най-близките си. Има и такива обаче, които са притеснени, защот смятат, че може би карантината трябваше да бъде удължена с още 14 дни, тъй като заразените в COVID-19 подлежат на 28-дневна карантина. Градът и останалите зимни куроти в страната се оказаха опасни за развитието на коронавируса. Именно заради това, Националният щаб наложи най-строгата мярка в Банско.

По-малко от денонощие остава до премахването на загражденията, както и прекратяване на пълната изолация на хората в Банско.

Николай Кехайов - жител на Банско: На 31 март в 19 часа изтича 14-дневната карантина в Банско. Първото нещо, което ще направя, е да отида на работа.

Представители на бизнеса в града смята, че спирането на работния процес тепърва ще покаже своето негативно отражение върху местната икономика.

Малин Бистрин - председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско: Няма да бъде лесно да заработи машината, която сме направили, нашата икономическа машина.

Тези, които все пак ще отворят врати от утре, се притесняват дали ще могат да влязат в нормалния ритъм на работа и настояват за подкрепа от държавата.

Костадин Юнчов - собственик на мебелен цех: За нормална работа на първо време е необходимо да паднат забраните за движение на стоки и готова продукция. Както и да се регламентира движение на работна ръка от съседните населени места.

Въпреки че в Благоевград хората имат право на свободно придвижване, днес улиците в града останаха почти празни. Общинската фирма за охрана започна ежедневни проверки за спазване на предписанията.

Румен Томов - кмет на община Благоевград: Има установени нарушения, извършват се проверки, издават се актове за административно нарушение. Това са техните правомощия. Ако има по-сериозен случай, се обаждат на полицията за съдействие.

Полицията в града е установила двама души, които не са спазили домашната карантина. 19-годишен младеж е предаден на съда, тъй като не се е самоизолирал след прибиране от Великобритания. Ако бъде признат за виновен, той може да получи присъда лишаване от свобода до пет години и глоба до 50 000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ удължиха срока на карантинните мерки до 30 април
САЩ удължиха срока на карантинните мерки до 30 април
Завод "Арсенал" възобнови дейността си
Завод "Арсенал" възобнови дейността си