НОВИНИ

Част от детските градини отварят още в петък

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:23, 20.05.2020
Чете се за: 01:29 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Без живачни термометри в детските градини. След като вчера здравният министър обяви, че температурата на децата ще се мери само с такива термометри, днес се поправи. В Сутрешния блок на БНТ той каза, че проверката ще става с електронни термометри.

Преди малко здравното министерство публикува подробни указания как да се организира приемането на децата и работата на персонала в градините.

От 2009 година живачният термометър е забранен за употреба у нас. Тази сутрин здравният министър коригира вчерашните си думи.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Не със живачен, това са спомени от нашето детство, разбира се, че ще е електронен термометърът.

БНТ: Просто вчера се объркахте?

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Може да се каже!

Директори на детските градини са се подготвили и с двата вида.

Дариа Йосифова - директор на частна детска градина: Ние сме си взели и едните термометри, и другите, като дистанционните ще ги ползваме в бусовете.

Иначе в тази частна градина с вече 20-годишен опит ще успеят да отворят още на 22-ри в петък.

Дариа Йосифова - директор на частна детска градина: Ще дойдат от петък по три-четири деца, което гарантира едно постепенно идване и така хем и ние да свикнем с новостите, хем и родителите да свикнат с новите мерки, дори само чисто психологически ако щете.

Заради препоръката повечето дейности да се извършват на открито, от детска градина "Латинка" в квартал "Изток" дори обмислят, когато времето позволява - децата дори да закусват навън.

Директорката показва как децата ще спят през легло и ще се хранят по две на маса. В една група ще има до 14 деца, при досегашни 25. В детската градина вече монтират и бактерицидни лампи.

Полина Йорданова - директор на 165 ЦДГ "Латинка": Ще бъде затегнат пропускателният режим, родителите няма да бъдат допускани, имаме опит от предишни карантини и ще сложим постелки с дезинфектанти.

В София вече има сигнали от 4 столични детски градини, че не могат да отворят яслените групи заради медицински сестри в отпуск, в рискова група или напуснали. В Пловдив са намерили решение на проблема, като за приемането на децата в първия ден са ангажирали всички медицински сестри, които работят в училищата.

Донка Щилянова - началник отдел "Образование"- община Пловдив: При първоначалното посещение на децата ще бъде измервана температурата и разбира се всички директори и целите екипи на детските градини ще положат максимални усилия, за да спазят всички необходими мерки.

За новите противоепидемични мерки при детските градини България почерпи опит както от западноевропейските страни, така и от Китай. И колкото и да е трудно малките деца да спазват дистанция, вече още от яслата, всички ще знаят какво е дезинфекция и коронавирус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След масовото тестване в Банско: Само 5,57% са изградили антитела
След масовото тестване в Банско: Само 5,57% са изградили антитела
Нарушават ли абитуриентите противоепидемичните мерки?
Нарушават ли абитуриентите противоепидемичните мерки?