НОВИНИ

Чехия затваря повечето магазини и ограничава пътуванията

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
13:04, 22.10.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Европа

Чехия затваря до 3 ноември повечето магазини и услуги и ограничава пътуванията като противодействие на разпространението на коронавируса. Страната отбеляза пореден дневен рекорд от близо 15 000 новозаразени, смъртните случаи са 1740. Властите отбелязват, че без незабавни мерки здравната система скоро ще изпадне в недостиг на легла и персонал. Германия издаде предупреждения за пътуванията до Швейцария, Ирландия, Полша и по-голямата част от Австрия.

От тази сутрин в Чехия работят единствено магазини за храна и аптеки. Забранява се събирането на повече от двама души, освен ако не става дума за членове на едно семейство или колеги по работа. Разрешени са пътуванията в провинцията.

Чехия и Нидерландия затягат мерките срещу коронавируса

По-рано в Чехия затвориха училища, баровете и ресторантите, маските са задължителни на обществени места. 28 американски лекари от Националната гвардия в Небраска пристигат другата седмица в помощ на задъхващата се здравна система, съобщи премиерът Бабиш.

"Властите са прави за новите мерки, защото повечето хора са безотговорни, забавно им е, а когато им кажеш да сложат маска, ти се смеят. Ще пострадат честните предприемачи, но нищо не може да се направи. Заразените скочиха рязко и нашето здраве е по-важно", каза Рене Бателка - жител на Прага.

Испания стана първата западноевропейска страна, регистрирала над един милион заразени с COVID-19. Подобен рекорд има само в шест държави в света. Останалите са Съединените щати, Индия, Бразилия, Русия и Аржентина. Здравният министър посочи необходимостта от драстични мерки защото пандемията още не е овладяна.

Испания е първата страна в ЕС, отбелязала над 1 милион заразени от COVID-19

От полунощ за шест седмици Ирландия въведе най-висока степен на рестрикции, сходни с предприетите през пролетта. Сега остават отворени единствено училища и ключови сектори като строителството. Хората могат да се движат само в радиус от пет километра от домашните си адреси.

Италия регистрира 15 200 новозаразени - най-голямо увеличение за ден от началото на пандемията.

Броят на заразените за ден в Германия за първи път надхвърли 10 хиляди. Здравният министър Йенс Спан се самоизолира след като даде положителна проба за COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Торонто Раптърс обмисля да домакинства в САЩ
Торонто Раптърс обмисля да домакинства в САЩ
Виктория Томова загуби в Мейкън
Виктория Томова загуби в Мейкън