НОВИНИ

Черна гора спечели битката с COVID-19

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:32, 26.05.2020
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Черна гора вече е без COVID-19. След 68 дни епидемия и 20 дни без нов случай страната беше обявена за свободна от новия коронавирус.

Черна гора беше последната европейска държава, до която стигна заразата. От 17 март досега бяха регистрирани девет смъртни случая и общо 324-ма заразени с Ковид-19.

Страната затвори границите, летищата и пристанищата си, за да спре разпространението на коронавируса. Затвориха и училищата, а всички обществени събития, включително и на открито бяха забранени. От 30 март започна постепенно смекчаване на ограниченията, за да се стигне до момента, когато министър-председателят обяви:

Душко Маркович, министър-председател на Черна гора: Спечелихме битката и Черна гора е първата страна в Европа, свободна от коронавируса. Този успех е споделен между държавата, институциите и всеки един гражданин на Черна гора.

Черна гора ще отвори границите си за граждани на държави, където са регистрирани не повече от 25 инфектирани на 100 хиляди жители, включително Хърватия, Албания, Словения, Германия и Гърция. Адриатическата страна с 620 хиляди жители разчита много на туризма.

Лука Раткович, жител на Подгорица: Можем напълно да забравим за този туристически сезон, но се надявам поне нашите съседи да дойдат, когато границите бъдат отворени.

Черна гора беше и обект на критики от правозащитни организации. Страната публикува списъци с имената на хората в самоизолация, а стотици бяха глобени за неспазване на ограничителните мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дончо Барбалов: 200 детски заведения в София отварят врати
Дончо Барбалов: 200 детски заведения в София отварят врати
#60 секунди без COVID-19: Уди Алън - аутсайдерът на Холивуд
#60 секунди без COVID-19: Уди Алън - аутсайдерът на Холивуд