НОВИНИ

Черната кутия на падналия МиГ-29 е още в България

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
13:40, 30.07.2021
Чете се за: 04:02 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Черната кутия на падналия изтребител МиГ-29 все още е в България, това каза за "По света и у нас" командира на ВСС ген. Цанко Стойков, след като връчи дипломите на офицери от специалност "Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили" във Военната академия.

Ето какво каза ген. Цанко Стойков:

Аз не мога да кажа нищо повече от това, което всички знаят - кутията е все още в България, тя има поражения от удара в морето и поради тази причина има известна компроментация на самото съдържание - това чувам и това слушам по медиите и от докладите, които бяха направени в "Граф Игнатиево" от специалистите. И поради тази причина не мога да ви кажа нищо повече. Това кога ще замине за Русия и какви ще бъдат резултатите - ще видим в близко бъдеще, надявам се, когато бъдат процедурно уредени въпросите за нейното изпращане. Доколкото знам има някакви процедурни проблеми по нейното изпращане.

И не може да се говори за никакъв срок?

Аз лично не мога. Наистина сроковете бяха прогнозни без да бъдат известни затрудненията, които ще се получат с изпращането ѝ в руската федерация. Точно какви са те - аз не мога да кажа и не мога да коментирам. Разбирам тъгата и всички съпътстващи чувства, които предизвиква тежката загуба и мога само да бъда съпричастен към тъгата им.

Какви ще бъдат предприетите действия спрямо хората, които са насочвали самолета, и които са давали указания към пилота да снишава на ниска височина?

Ние получихме резултатите от инспекцията към Военна полиция и там прочетохме какви са техните заключения. Аз не мога да кажа нищо повече от това, което там е казано. От тук нататък текат и други проверки освен тази, която беше свързана с проверката от Инспекцията за безопасност на полети към Военна полиция. Предполагам, че след като завършат тези проверки, ще има и някакви предприети мерки. Нека не говорим за наказания - в края на краищата аз не мога да коментирам нещо, което не знам. Аз не участвам в работата на комисиите, много подробности не са ми ясни. Това могат да кажат точно институциите, които се занимават точно с констатациите, които са направени и вече, ако има някаква вина, тогава ще се говори и за нея.

Все още тече проверка от руска страна на екипа, който трябва да занесе за анализ черната кутия на разбилия се в Черно море български изтребител, уточни в кулоарите на парламента служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

ВКП: Няма неизправности в изтребителя преди пoлета край Шабла

По думите му това са вътрешни процедури на Руската федерация, с които България трябва да се съобрази. Министърът обясни, че все още тече прокурорско разследване на действията на хората, които с ръководили полета по време на нощното учение край Шабла.

В същото време в своя профил във Фейсбук жената на загиналия пилот подполковник Валентин Терзиев изрази възмущение от липсата на последствия след трагичния инцидент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Гроздева: Край! Затворих куфара
Мария Гроздева: Край! Затворих куфара
Гълъб Донев: Преизчисляването на пенсиите ще остави над 900 000 души без увеличение
Гълъб Донев: Преизчисляването на пенсиите ще остави над 900 000 души без увеличение