НОВИНИ

Четири язовира ще решат проблема за качествена питейна вода в Пловдив, съобщи екоминистърът

четири язовира решат проблема качествена питейна вода пловдив съобщи екоминистърът
bnt avatar logo
от БНТ
21:42, 14.07.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

"Подкрепям реализацията на проекта "Въча", който е от изключителна важност за осигуряването на чиста питейна вода за Пловдив". Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров в Пловдив след среща с кмета на града Здравко Димитров.

Министърът посочи, че четирите язовира до Пловдив – "Кричим", "Въча", "Цанков камък" и "Доспат" са пълни средно на около 95%. "Идеята е четирите язовира да подават вода за Пловдив и по този начин трайно да бъде решен проблемът с осигуряването на по-качествена питейна вода за десетки години напред", обясни още Димитров.

Заедно с кмета на Пловдив той обсъди напредъка по изпълнението на четирите важни европейски проекта по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), които в момента се реализират в града, както и приоритетите за следващия програмен период.

Важен проблем, който беше коментиран, е осигуряването на средства за затваряне и рекултивация на сметището в Цалапица. Министърът подчерта, че е необходимо да се реализират проекти за инсталации за компостиране и разделно събиране на отпадъците, така че да се гарантира оползотворяването им като част от кръговата икономика.

"Всички тези проекти, които сега реализирате, ще доведат до повишаване качеството на живот в града", коментира още той.

Министър Димитров посочи като предизвикателство да се изчисти коритото на река Марица и да се помисли за рехабилитация на каналите на "Напоителни системи" ЕАД.

"Проведохме конферентни разговори и с кметове от областта, които са ангажирани и заинтересовани от решението на тези въпроси. Такива срещи ще имаме и в бъдеще", увери министър Димитров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сух режим в Южна Африка, крадат уиски от магазините
Сух режим в Южна Африка, крадат уиски от магазините
Осъдиха бившия румънски премиер Виктор Понта за плагиатство
Осъдиха бившия румънски премиер Виктор Понта за плагиатство