НОВИНИ

Циципас пречупи Хачанов в четири сета и ще играе на финала на Australian Open

Борил Гочев
от Борил Гочев
09:07, 27.01.2023
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
циципас пречуп хачанов четири сета играе финала australian open
Слушай новината

Стефанос Циципас стана първия финалист на тазгодишния Australian Open при мъжете, след като в полуфиналите надигра руснака Карен Хачанов в четири сета.

Най-добрият гръцки тенисист се наложи със 7:6(2), 6:4, 6:7(6), 6:3 за близо три часа и половина игра на централния корт "Род Лейвър Арена" и в неделя ще има възможността да играе на своя първи финал в Мелбърн в опит да стигне до дебютната си титла от Големия шлем.

За Карен Хачанов пък това беше втори пореден полуфинал в турнир от Шлема, след като преди няколко месеца той загуби от Каспер Рууд на крачка преди финала на US Open.

Двубоят между Циципас и Хачанов започна равностойно, като в първия сет двамата си размениха по два пробива и в крайна сметка се стигна до тайбрек, в който гърка беше безупречен и се наложи със 7-2 точки.

Във втората част поставеният под №3 Стефанос дочака своя миг в деветия гейм, в който реализира единствения пробив, за да поведе с 5:4, а след това на собствена сервис сложи точка на спора в сета след 6:4.

Третият сет отново се развиваше по вкуса на гърка, който проби за 2:1, а при 5:4 в своя полза получи право да сервира за победата. В този момент обаче ръката на Циципас трепна и Хачанов изравни за 5:5, а след това руснакът отрази и два мачбола в тайбрека и успя да го измъкне с 8-6 точки, вкарвайки срещата в четвърти сет.

Въпреки този развой Стефанос Циципас не допусна спад в играта си и в началото на четвъртата част поведе с 3:0 гейма. Впоследствие бившият финалист на Ролан Гарос сервираше отлично и след 6:3 в своя полза ознаменува своето второ класиране на финал в турнир от Големия шлем.

В спора за титлата в Мелбърн Циципас ще играе срещу победителя във втория полуфинал при мъжете, който противопоставя един срещу друг деветкратния шампион в турнира Новак Джокович и дебютанта в подобна фаза на турнир от Шлема Томи Пол.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блокади на пътя за Скопие срещу "българските неонацисти" се организират в социалните мрежи в РСМ
Блокади на пътя за Скопие срещу "българските неонацисти" се организират в социалните мрежи в РСМ
Фестивалът "Сурва" отново завладява Перник
Фестивалът "Сурва" отново завладява Перник