НОВИНИ

ЦИК: За изборите в чужбина ще са нужни не повече от 400 машини

Милена Кирова
от Милена Кирова
22:02, 20.06.2021
Чете се за: 03:10 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Парламентарно представените партии трябва да предложат членове на комисии и за вота в чужбина. Българските общности по места също правят предложения. Най-много секции за предстоящите избори има във Великобритания, като само в Лондон са 45. А най-екзотичните места, където ще може да гласуват сънародниците ни са Алжир, Тунис, Сингапур, Катар, Кувейт и Нова Зеландия.

За изборите в чужбина ще трябват не повече от 400 машини.

"При положение, че сме пред финализация на преговорите със "Смартматик" и най-вероятно ще осигурим допълнително още 1500, а може би и малко повече устройства, би трябвало да се справим с машините", обясни Цветозар Томов - говорител на ЦИК.

За транспорта им ще отговаря Министерството на външните работи. Повече секции - по-голяма изборна администрация зад граница - кой ще участва в комисиите?

"На 22 юни ще бъдат консултациите с политическите партии, които са представени в парламента, и които би трябвало да предложат свои представители в комисиите извън страната. Има множество предложения от българските общности по света за участието в организацията на секциите и включително в секционните комисии", уточни Цветозар Томов - говорител на ЦИК.

С разхлабването на противоепидемичните мерки в отделните държави се улеснява и организацията на вота в чужбина.

"Слава богу, засега единствено в Малайзия местните власти отказаха да се произведат избори на територията на Малайзия. Нямаме още разрешение от Германия, но очакваме, че ще го получим навреме", коментира Цветозар Томов.

Предварително подадените заявления от българи зад граница са по-малко в сравнение с вота през април. Но всеки, който реши да гласува дори в самия ден на вота, ще може да го направи.

"Това е един от проблемите, с които трябва да се справим - да се създаде такава организация при попълването на документите, защото тези хора трябва да подават декларации, че не са гласували на друго място и няма да гласуват на друго място. Попълването на имената им в избирателните списъци, данните, които трябва да се попълнят, да става достатъчно бързо, за да не възникват опашки по секциите", допълни Цветозар Томов.

Заради сезона на почивките - повече са заявленията за гласуване и на традиционните туристически дестинации.

"В Гърция имаше доста заявления. Най-екзотичната секция може би ще бъде в Доминиканската република", каза още говорителят на ЦИК.

Най-много секции ще бъдат разкрити във Великобритания - 135, следва Турция със 121 и Германия със 116 секции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистките ни триумфираха в Златната европейска лига
Волейболистките ни триумфираха в Златната европейска лига
Заслужено признание: Робер Шуман може да бъде обявен за блажен
Заслужено признание: Робер Шуман може да бъде обявен за блажен