COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

COVID-19 по света: Заразата се разпространява, мерките се затягат

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:22, 01.04.2020
Чете се за: 01:20 мин.
По света

В Италия и Испания се наблюдава спад на броя заразени с COVID-19 - това е положителната новина от Стария континент, въпреки че броят на смъртните случаи в Европа надхвърли 30 хиляди.

Сръбски министър почина от навия коронавирус.

Мерките за ограничаване на заразата продължават да се затягат. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш определи пандемията като "най-голямото изпитание, пред което светът се изправял от Втората световна война насам".

Над 9000 смъртни случая в Испания, но въпреки големия брой властите отново отчитат забавяне в темпа на заболеваеост. Това не е повод за радост, но е глътка въздух, казват експертите. Днес на обяд страната почете паметта на жертвите на COVID 19 с минута мълчание.

Тежко остава положението и в Италия. На места продължава да има недостиг на предпазни средства, включително в болници. Премиерът Джузепе Конте каза, че Европа трябва да покаже способност да отговори на тази "историческа криза".

Джузепе Конте - министър-председател на Италия: Изправени сме пред епохално предизвикателство и трябва да се справим с тази извънредна ситуация, която има разрушителен ефект върху нашите здравни и социални системи, и икономики. Европа трябва да покаже колко точно общ европейски дом е. Дом, който е способен да предложи отговор на епохално предизвикателство.

Редица индустрии в Европа вече се пренастроиха и произвеждат медицински артикули. Във Франция - голяма търговска верига за спортни стоки изтегли определен вид маски за гмуркане, за да ги дари на болници.
Два пригодени влака днес изведоха десетки пациенти от най-засегнатия от болестта район около Париж. А благодарение на новите технологии татковците могат - макар и онлайн, да присъстват на раждането на децата си. Френска болница предлага такава възможност. Целта е да се запази здравето на родилките и бебетата. Инициативата се приема много добре.

Австрийците приемат спокойно задължителното от днес носене на маски на обществени места. Предпазните средства се осигуряват от магазините и ведомствата.

Инес Шурин - говорител на верига хранителни магазини: Мярката работи. Много от клиентите ни идват със собствени маски, доста са ръчно изработени.

Специалисти в Исландия са установили, че при 50% от заразените няма симптоми, което затруднява работата и допринася за разпространението на инфекцията.

Отвъд Океана - броят на заразените и на смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърли 4000. Експерти смятат, че следващите две седмици ще бъдат особено тежки. Очакваният минимален брой заразени е 240 хиляди.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джок Полфрийман остава на свобода, ВКС остави без разглеждане искането за възобновяване на делото
Джок Полфрийман остава на свобода, ВКС остави без разглеждане искането за възобновяване на делото
Валежите спират
Валежите спират