НОВИНИ

COVID-19 променя стандартите в туризма

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:18, 14.05.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Бизнес

Гърция отваря плажовете си през предстоящите два почивни дни при 60 процента заетост, без музика и продажби на алкохол. Пандемията поставя нови специфични изисквания пред туризма. А атракциите, с които се привличат посетители тази година, са различни.

Акцентът в обслужването се измества върху гаранциите за безопасност, хигиена и осигуряване на социална дистанция. Вижте какви решения предлага браншът по света в новите условия.

Подходящо поставени плюшени панди гарантират социалната дистанция в ресторанти в Тайланд.

В американския щат Южна Каролина използват за същата цел кукли в естествен размер. Лондонски пивовар пък сам носи халбите до прага на клиентите. Кафенета и ресторанти в Испания се опитват да си върнат загубената клиентела с отваряне на тераси на открито. Страхът от вируса обаче остава.

Фидел Мартин - ресторантьор: Хората са уплашени, клиентелата ни падна от 100 на два процента.

За сертификат "Хотел без коронавирус" се борят петзвездни вериги в Мадрид. Първокласното обслужване включва преминаване през постелка, напоена с белина за обеззаразяване, мерене на температура, раздаване на маски, ръкавици и санитарен гел. Някои стигат и по-далече. Вместо на рецепцията, както преди, посетителите сега попадат първо на медицинска сестра.

Хавиер Перес - директор на хотелска верига: Клиентът ще идва тук и сестра и лекар ще извършват теста. После клиентът изчаква навън 15 минути. Ако резултатът е положителен, здравните власти ще бъдат известени, пациентът ще бъде настанен в изолирано помещение и ще бъдем инструктирани как да процедираме.

Япония вдига извънредното положение в 39 от общо 47 префектури в страната, но мерките остават в сила в Токио и Осака. Хотели в страната вече приемат за изолация хора с леки симптоми на коронавирус. Посреща ги топло робот-рецепционист, а друг модел отговаря за почистването.

За постепенно отваряне се готви и авиоиндустрията, но също с мерене на температурата, предпазни маски и социална дистанция. Мерките са трудни за прилагане заради проектирането на летищата, а полетите с по-малко пътници ще оскъпят пътуванията три пъти, прогнозират от бизнеса в Дубай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Галерии, музеи и библиотеки от днес отново посрещат посетители
Галерии, музеи и библиотеки от днес отново посрещат посетители
АФИС: 59% от българите са с по-ниски доходи заради извънредното положение
АФИС: 59% от българите са с по-ниски доходи заради извънредното положение