НОВИНИ

COVID-19 променя света

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:30, 13.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:14 мин.
Общество

Световната здравна организация определи Европа като епицентър на глобалната пандемия на коронавирус с над пет хиляди смъртни случая. Китай изпрати девет експерти и няколко тона медицинска помощ за Италия. В най-засегнатата от от COVID-19 европейска страна само за последното денонощие са починали 250 души. Цялото правителство на Румъния е под 14-дневна карантина. Испания въвежда извънредно положение от утре.

Обединената Европа и глобалният свят се разединяват с невероятна скорост и с надеждата това да е за кратко. Затварянето на гранични пунктове между европейските страни пренасочва пътници и превозни средства към зони със засилен контрол. Словакия вече пропуска само полски граждани. Австрия приключва ски-сезона по-рано заради COVID-19. Извънредните мерки, въведени в редица европейски страни, се превръщат в извънредно положение. Децата в Испания и Германия не са на училище, компаниите спешно прехвърлят работа към домовете на служителите и опразват офисите, заведения и магазини затварят врати.

За френските ученици и студенти днес е последен учебен ден преди неопределено дългата принудителна ваканция. Президентът Макрон обяви нови мерки срещу коронавируса, но не отмени първия тур на общинските избори в неделя. В Париж, подобно на други европейски градове, от рафтовете на супермаркетите изчезват трайните храни. Напрежението заради заразата намалява с отдалечаване от големите градове, разказа за БНТ доктор Бенамран, който е лекар в Шатору, Централна Франция. Инструкциите в болницата му са медиците да носят маски само ако са сигурни, че общуват със заразен от коронавирус.

Д-р Ясин Бенамран, анестезиолог: Притеснявам се, но не повече, отколкото трябва. Аз трябва да си върша работата. Иначе нашата професия е винаги свързана с рискове за нас, така че - нищо ново.

Донякъде парадоксално, добрата новина дойде от болниците на Испания, която от утре въвежда извънредно положение. Страната отчете 189 излекувани пациенти от коронавирус. Една от тях е Алмудена Лопес.

Алмудена Лопес: Близките ми се обаждаха. Медицинските сестри ми взимаха кръв и ми носеха храна. Веднъж дневно ми даваха резултатите от тестовете. Накрая докторът дойде и ме прегърна без никакво защитно облекло.

След 15 дни в болница в Барселона, Алмудена отново може да води пълноценен живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След извънредното заседание на МС: Няма да се затварят бензиностанции
След извънредното заседание на МС: Няма да се затварят бензиностанции
Какви мерки предприема Община Русе срещу коронавируса?
Какви мерки предприема Община Русе срещу коронавируса?