НОВИНИ

COVID зоните в страната: Проблеми с безплатното лечение в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
22:21, 19.09.2021
Чете се за: 02:57 мин.
Още
Слушай новината

Пациентите с COVID от област Благоевград няма да могат да се лекуват безплатно в домашни условия.

Причината е, че за да получат пари за медикаменти, заразените трябва да са преминали през преглед в COVID зона. В цялата област обаче няма разкрита такава, както и в още 7 области в страната.

Около 50 са разкритите в страната COVID зони, като те са предимно в Диагностично-консултативни центрове. В област Благоевград обаче няма нито едно ДКЦ. Има медицински центрове, които трудно биха отговорили на условията за COVID зона.

"Някъде е проблемът с пространствата, на друго място е проблемът с апаратурата, на трето място - проблемът с кадрите", заяви д-р Георги Георгиев, председател на Българския лекарски съюз в Благоевград.

Именно липсата на медицински персонал е основната пречка за разкриване на COVID зони в областта, твърди д-р Георгиев.

"За да работи тази COVID зона в рамките на 12 часа, трябва да има поне няколко терапевта, поне специалисти с вътрешни болести или специалисти със съответния профил - инфекционисти, пулмолози. Ами няма, няма достатъчно кадри. Не трябва да говорим само за лекарите, трябва да говорим и за медицинските сестри, специалисти по здравни грижи, санитари, рентгенолози", допълни д-р Георги Георгиев.

Според жители на Благоевград безплатното лечение би било мотив хората да посетят лекар още при появата на първите симптоми на COVID.

Фалстарт: Безплатните лекарства за COVID-19 не достигат до пациентите

"Повечето от пациентите нямат възможност да си закупят лекарствата и затова просто не се изследват, защото знаят колко скъпо ще им е лечението след това", смята жител на Благоевград.

Според д-р Георги Георгиев трябва да се обмислят и други варианти как пациентите с COVID да получават пари за лекарства.

"И в момента пациентите посещават личните лекари, посещават и специалистите с талони по каса за прегледи. Това също е един вариант тези лекарства да се изписват от тези хора и те да се дават безплатно на пациентите", каза още д-р Георги Георгиев, председател на Българския лекарски съюз в Благоевград.

Лекари от региона смятат, че има неясноти относно лечебния процес на пациентите в COVID зоните и по-специално по какъв начин те ще се наблюдават, за да се следи състоянието им.

Репортер: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия поднесе изненадата, Лудогорец пострада след красив гол
Славия поднесе изненадата, Лудогорец пострада след красив гол
Един час в окото на бурята! Пред вратата на българска хижа, защото си с куче (ВИДЕО)
Един час в окото на бурята! Пред вратата на българска хижа, защото си с куче (ВИДЕО)