НОВИНИ

Д-р Александър Симидчиев: Мерките срещу коронавируса до момента са адекватни и необходими

bnt avatar logo
от БНТ
07:37, 23.03.2020
Чете се за: 00:43 мин.
Здраве

Това, което се направи дотук, беше да се намали скоростта на предаване на коронавируса. Но сега трябва да се мислят за нови начини, по които да продължи да функционира икономиката и да можем да се върнем към нормалния живот. Това каза в Сутрешния блок на БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

По думите му мерките до момента са адекватни и необходими. Можеха да бъдат и по-леки, ако се изпълняваха. Целта е да се намали физическото контактуването между хората, тъй като вирусът е много заразен, каза Симидчиев.

Д-р Александър Симидчиев: Има групи от хора, които мислят, че това е шега, а то не е. Определени групи от населението са рискови. Много ми се иска всички да мислим за всички.

Това е риск за населението, затова всички трябва да се обединим. За себе си - да си мием ръцете, а за другите - да ограничим контактите си, призова Симидчиев.

Много малък е броят на децата, които са заразени с коронавирус, но те са рисков преносител. Болните и тези в близък контакт трябва да бъдат с маски, каза Симидчиев. Той призова маските да носят тези, които имат нужда. Носителите без симптоми са малко, истински рискови са хората в магазините, в болниците, полицаите.

Ако сме мислещи хора, ще направим така, че този пик да не се материализира. Колкото по-късно стане, толкова по-добре, тъй като вирусът се изчерпва, каза в заключение Симидчиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затягат мерките срещу COVID-19 на Балканите
Затягат мерките срещу COVID-19 на Балканите
Бързо протичат проверките на изходите на Пловдив
Бързо протичат проверките на изходите на Пловдив