НОВИНИ

Д-р Даниела Дариткова: Ниското ДДС не гарантира ниски цени

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 27.05.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Намаляването на ДДС не гарантира ниски цени за крайния потребител, а стабилизиране за даден сектор, настоя в Сутрешния блок на БНТ д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ.

"Винаги сме дължали на единната ставка на ДДС-то, но ресторантьорството пострада много в тази криза. Намаляването на данъка е обвързано с увеличаване на минималните прагове в този бранш, което ще доведе до увеличаване на приходите в бюджета", настоя тя.

Според нея здравните мерки, предприети от управляващите у нас, са успешни. Социалните - също.

"От мярката 60:40 - над 200 хил. българи са запазили работните си места, над 13 хил. работодатели са се възползвали от нея. Темповете на регистрирани безработни много се забавя. Грантовете за микро и малки предприятия също ще дадат резултат, това е смисълът и на намаленото ДДС за ресторантьорите", каза д-р Дариткова.

По думите й смисълът на мерките не е живот назаем.

"Парите не се дават на калпак, както искаха от опозицията, а за стабилизиране на даден бизнес", категорична бе шефката на ПГ на ГЕРБ.

"Аз съм от 80-те процента заболели, които преминахме през коронавируса с минимални симптоми, но и аз мислих, че този вирус не е нещо сериозно", обяви още д-р Дариткова, която вече пребори COVID-19.

"Най-тежкото ми притеснение е да не съм заразила някои от контактните ми лица", посочи тя.

Според нея начинът, по който България се е справила с кризата, е успешен.

"Показаха се някои дефицити на здравната ни система, но беше важно да се реагира според конкретната ситуация, анализите предстоят. Важно е какво бъдеще чертаем за бъдещето на здравната ни система. Реформата не е революционно събитие, тя е постоянен механизъм за подобряване на системата", посочи тя.

"Добре е, че имаме достатъчен брой легла в болниците, нещо, което не видяхме в други европейски страни. Достъпът до медицинска помощ у нас е улеснен. Кадровите дефицити и дефицитите в определени болници проличаха. Никой не очакваше такова развитие на епидемията в световен мащаб", допълни Дариткова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2.6 млн. лв струва новата пътната връзка с АМ "Люлин"
2.6 млн. лв струва новата пътната връзка с АМ "Люлин"
Хасан Адемов: Добре съм, аз съм един от оздравелите в България!
Хасан Адемов: Добре съм, аз съм един от оздравелите в България!