НОВИНИ

Д-р Иван Колчаков: България плати най-голямата цена в Европа спрямо населението си по време на ковид пандемията

bnt avatar logo
от БНТ
08:11, 02.06.2022
Чете се за: 01:57 мин.
Още
Слушай новината

Традиционно България има дефицит на финансиране в здравеопазването, тъй като се отделят под 5% от БВП за здравеопазване - в Европа те са около 10%. Факт е, че по време на ковид пандемията бяха отделени значителни средства за финансиране на здравните заведения и за заплащането на екипите. Това каза в "Денят започва" д-р Иван Колчаков, член на ръководството на УМБАЛ "Софиямед" и анестезиолог.

Той акцентира, че е трудно да се изчислят финансовите загуби от ковид. Допълни, че най-големите загуби са на човешки животи. Миналата година България е намаляла с 80 000 души - двойно повече от обичайното. Подчерта, че ковид пандемията беше голяма човешка трагедия в цял свят. България обаче плати най-голямата цена в Европа спрямо населението си.

По време на пандемията всички недостатъци в системата се обостриха и въпреки правителствените мерки, нашият резултат е трагичен.

"Нашата здравна система има позитивно голям потенциал за развитие - има много неща, които не сме реализирали още", коментира д-р Колчаков.

Отбеляза приноса на частните болници в борбата с пандемията.

Д-р Колчаков призна, че в момента има повишаване на броя на пациентите, които се завръщат в болничните заведения, за да им бъдат извършени операции, които са отлагали по време на ковид. "Имаме компенсаторна вълна на всички, които не са били ковид болни и в момента запълват дейността на нашите заведения". Той допълни, че тези отлагания са довели до допълнително влошаване на здравето на българите.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
189 са новите случаи на коронавирус
189 са новите случаи на коронавирус
Земеделски производители от Садово блокираха международния път към Турция
Земеделски производители от Садово блокираха международния път към Турция