НОВИНИ

Д-р Михаил Илиев: В България трябва да има една шахматна федерация, която да бъде избрана по законите на ММС

михаил илиев българия една шахматна федерация избрана законите ммс
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:56, 20.12.2023
Чете се за: 03:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Бившият президент на Българската федерация по шахмат д-р Михаил Илиев даде предложение как да се излезе от патовата ситуация, в която се намира българският шахмат.

Според него трябва министърът на младежта и спорта Димитър Илиев да заеме по-активна роля, за да се разреши спорът между Българската федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022) и Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ).

През последната година БФШ 2022 има лиценз за България, издаден от ММС, но от миналата седмица БСФШ е член на Международната шахматна федерация (ФИДЕ), докато кандидатурата на БФШ 2022 за членство в организацията изобщо не бе подложена на гласуване.

"В България трябва да има една федерация, която да бъде избрана по законите на ММС, защото и най-унизителният мир е по-добър от войната. Всички в българския шахмат искат да се бият. Аз така разбирам ситуацията. Но тя е патова, защото има една законно лицензирана федерация и друга, която претендира тя да бъде. Ако двете страни се запънат, ще стане като козлетата на моста. Моето лично предложение е следното: шахът е обществено значим спорт. След футбола това е вторият най-практикуван спорт. Нека министърът да призове двете федерации с техните екипи от експерти, да заповядат на среща, да бъде потърсена консултация и с Българския олимпийски комитет и всички заедно да намерят решение. Иначе всичко останало е саботаж и ликвидиране на българския шахмат. Аз съм в шаха от над 60 години и мога да ви уверя, че от него никой не е спечелил нито пари, нито слава, а сме обслужвали нашата велика игра само с любов. Затова трябва да се направи това събиране и по възможно най-бързия начин да се направи една федерация по законите на България", каза д-р Илиев по време на пресконференция на ръководството на БФШ 2022.

Михаил Илиев бе президент на БФШ между 2001 и 2003 година, като бе наследен на поста от бизнесмена Васил Божков. Самият Илиев определи себе си като "най-успешния президент" в историята на българския шахмат.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уникална операция в "Пирогов" - спасиха бебе на 2 дни
Уникална операция в "Пирогов" - спасиха бебе на 2 дни
Нефтохимик 2010 се раздели с пакистанеца Мурад Хан и взе на негово място хърватин
Нефтохимик 2010 се раздели с пакистанеца Мурад Хан и взе на негово място хърватин