НОВИНИ

Д-р Симидчиев: Между 20 и 40% се снижава вероятността от заразяване при носене на маска

bnt avatar logo
от БНТ
21:57, 23.10.2020
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Маските на открито помагат, когато около нас има струпани хора. Има и по-ефективни мерки, но те са свързани с по-голямо неудобство за обществото и риск за икономиката. Това заяви в студиото на "Панорама" пулмологът д-р Александър Симидчиев, началник на отделение в МВР болница.

"Между 20 и 40% се снижава вероятността от заразяване, средно 30%. Да, маските не предпазват 100%, но снижавайки с 30% един процес, който в момента в нашата държава е експоненциален, тоест промяната на броя на новите пациенти в рамките на седмична база, е около 90%, в рамките на 2 седмици е 200% ръст, намаляването с 30% всъщност е голям ефект", каза д-р Александър Симидчиев - пулмолог.

Той обясни, че маските помагат, като "спират отделянето на капчици, които да могат да попаднат в отсрещния човек".

"Ако отсрещният човек е на много близко разстояние, независимо дали това е вътре или вън, маските биха помогнали той да не бъде заразен", каза д-р Симидчиев.

По думите му, когато човек е на огромна дистанция, няма особен риск човек да се зарази и затова е нормално уточнението, че е задължително носенето на маски, когато не може да се спазва дистанция.

Според д-р Симидчиев вирусът променя социалните отношения, но е извадил наяве положителни качества на лекарите, "които отдадено стоят на своя пост и вършат работа си, защото трябва да я вършат, защото няма кой друг да е свърши".

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдиха Явор Бахаров на 1 година затвор
Осъдиха Явор Бахаров на 1 година затвор
20-годишно момче загина при тежка катастрофа в Пловдивско
20-годишно момче загина при тежка катастрофа в Пловдивско