COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Д-р. Симидчиев: Заедно да мислим за мерките, които ще ни върнат към нормалността

от БНТ
20:33, 14.04.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Животът

"В сравнение с много други страни, в които се развива пандемията, в България има ниска скорост на нарастване на заразените с COVID 19 и ниска смъртност", отбеляза пулмологът доц. д-р Александър Симидчиев в предаването "Още от деня". Лекарят назова стратегията, по която се работи у нас, за да се ограничи разпространението на вируса.

Д-р Симидчиев обясни стратегията "Чук и танц", смятана за най-добра в борбата с пандемиите. В началото чукът спира бързото разпространение на заразата, след което започва прецизно, експертно "танцуване с вируса", за да се позволи постепенно връщане към икономмическа активност на населението.

У нас експертите вече "танцуват", но сега трябва да се изработи стратегията за последващи действия, стана ясно от думите на лекаря.

Доц. д-р Александър Симидчиев - пулмолог: "Стратегията означава избор за ресурса, който имаме, какъвто и да е той - малък, голям. Този ресурс да бъде поставен на местата, където той ще свърши максимално количество работа, било то доболничната помощ, болничната помощ, рехабилитацията, защото здравеопазването е много сложна система. Тя има поне три компонента, които сега се дефинират доста добре. Първият е острият отговор към пандемията - как да поемем новите пациенти и нуждата от механична вентилация на пациенти, които са моного тежко болни.

Доц. Симидчиев обаче подчерта, че не трябва да се забравят и пациенти, които ще имат нужда от спешна помощ заради други заболявания, различни от коронавируса. Тази част от медицината също трябва да работи. Лекарят е категоричен, че не може да се оставят и пациенти с хронични заболявания - диабет, астма, хронична обстуктивна белодробна болест - които налагат те да бъдат хронично лекувани в продължителен период.

"Сега трябва да се помисли как да запазим от шокове здравеопазването ни", смята лекарят. От гледна точка на експертите верният подход е със стратегия, която да определя как да се отпускат строгите мерки достатъчно, за да не се преобърне здравната система, и същевременно да се получава това, към което се стремят, въпреки липсата на ваксина.

В заключение доц. Симидчиев припомни още веднъж как да се пазим от зараза и отправи призива:

"Нека заедно да мислим за най-ефективните стратегичеки мерки, с които да можем още от следваща седмица да се връщаме към нормалността. И затова нека медицинската експертиза се чува малко повече".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отличници от Монтана получиха подарък - лаптопи и таблети
Отличници от Монтана получиха подарък - лаптопи и таблети
Спомен за телевизионната легенда Никола Филипов
Спомен за телевизионната легенда Никола Филипов