НОВИНИ

Да няма семейни събирания на Великден, призова вътрешният министър

bnt avatar logo
от БНТ
14:59, 09.04.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Сигурност и правосъдие

Вътрешният министър Младен Маринов призова хората около Великден да не правят излишни пътувания. Да не пътуват до манастири, ако има църкви в техния район.

Той заяви обаче, че е по-притеснен от това, което се случва "по стари български традиции" - да се събират големи фамилии на маси, което застрашава възрастните ни родители.

"Искам да се обърна към всички - нека на този Великден да имаме смирение пред Бога, да направим това, което трябва за вярата, но да избегнем тези масови трапези. Защото смятам, че там е най-големият проблем за пренасяне на заразата и застрашаване на най-уязвимата група, а именно възрастните хора", каза вътрешният министър.

Маринов припомни, че при първите случаи с коронавирус у нас, огнището е точно от такова семейно събиране.

По негово разпореждане са спрени отпуските и почивките на служителите на МВР - пожарникари, полицаи, оперативни работници. Всички те ще се на терен, за да гарантират спазване на мерките - достатъчно разстояние от хора, да не се застояват хората в църквите.

В църквите ще е направена организация за влизане от едно място и излизане от друго.

Маринов каза още, че има проблем с по-недисциплинирани общности, които нямат лична отговорност.

Поради тази причина от утре ще се предприемат допълнителни мерки в кварталите на София, където се забелязва нарушаване на мерките. Ангажиран е личният състав на жандармерията, за да се затегнат мерките и да не се разпространява заразата.

"Разберете - тук става въпрос за огромен брой хора и не бива да се стига дотам с физическа сила да се въвеждат тези мерки. Правим всичко възможно това да става с убеждение и с приканване, там където не става и с глоби, естествено", каза Младен Маринов.

По отношение на 9-мата служители на МВР, които са дали положителен резултат за антитела на коронавирус, вътрешният министър точни, че те са от различни структури.

Някои са на КПП-та, други извършват оперативна дейност.

"Дейността е такава, че когато си на открито, е по-малка вероятността, отколкото ако си затворен с други хора в помещение", каза още вътрешният министър и уточни, че е имало случаи, когато полицаи не ползват от бързане лични предпазни средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима са настанени в инфекциозното отделение на болницата в Благоевград
Шестима са настанени в инфекциозното отделение на болницата в Благоевград
Стартира кампания за изследване на магистрати и съдебни служители за коронавирус
Стартира кампания за изследване на магистрати и съдебни служители за коронавирус