НОВИНИ

Да съчетаваш ученето с доброволчество - разказ на доброволец във ВМА

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:51, 03.04.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Любопитно

Стотици доброволци помагат на медиците в борбата с коронавируса. Един от тях е и дванайсетокласникът Емил Димитров. В дните на извънредно положение той съчетава ученето с доброволчеството.

Вече седмица той е там, във ВМА, редом до лекарите и медицинските сестри. Помага им с чистене, подреждане, дезинфекциране, прием на пациенти. Понякога му се случва да взима проби на потенциално заразени с коронавирус.

Емил Димитров -доброволец във ВМА: Нашата цел е максимално да намалим работата за лекарите, за да може те да са постоянно фокусирани върху пациентите.

След години мечтае отново да се върне в болницата, но като коремен хирург. Докато това се случи, обаче, трупа опит като доброволец в Клиниката по инфекциозни болести във ВМА.

Първоначално се страхува - не за себе си, а за семейството си. Но среща подкрепа. И решава да се впусне в това предизвикателство.

Емил Димитров - доброволец във ВМА: Едно такова доброволчество ще ми помогне да свикна със самата обстановка, с темпото с динамиката на работа, със срещата с пациенти и естествено със самата болнична обстановка. Мечтая един ден да се появя в болницата като лекар и да нося от малките значки доктор и да знам, че един ден ще мога да спасявам човешки животи и да се грижа за пациентите.

Учителите му проявяват разбиране. От понеделник до петък Емил е доброволец, през уикенда е ученик. Тогава пише домашни и наваксва пропуснатото. Засега момчето ще помага във ВМА до края на април. Ако се налага, ще остане да помага и след това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерки срещу COVID-19: "Гугъл" ще дава данни за местоположението на хората
Мерки срещу COVID-19: "Гугъл" ще дава данни за местоположението на хората
Теч на вода в метростанция "Младост 1"
Теч на вода в метростанция "Младост 1"