НОВИНИ

Ролята на принц Филип в Бъкингамския дворец - актьорите от "Короната" за сложния персонаж на херцога

bnt avatar logo
от Николета Сивева
09:20, 11.04.2021
Чете се за: 04:20 мин.
Още
играеш принц филип разказват актьорите короната
Слушай новината

"Не бъди смешен". Това е краткият отговор на принц Филип, когато е попитан дали някога е гледал сериала "Короната". Или поне така е отговорил според разказа на актьора Мат Смит. Той и актьорът Тобаяс Мензийс изиграват ролята на херцога на Единбург в изключително успешната драма "Короната".

Сериалът "Короната" описва вътрешния живот на съвременното британско кралско семейство, от абдикацията на Едуард VIII през 1936 г. до разпадането на брака на принц Чарлз с Даяна, принцеса на Уелс, в началото на 90-те години. Очаква се продукцията да продължи през нов сезон през 2022 г.

"Короната" беше обсипан с похвали за пищните си декори, огромен бюджет, завладяващ сценарий и изпълнена роля, и наградите последваха.

По-противоречива обаче е връзката му с истината. Известно е за кралските особи, че пазят личния си живот в тайна. Дори предполагаемият укор на херцога, когато го питат дали е гледал сериала, е под въпрос.

"Дали е истина или не, не знам, но мисля, че е малко готин котарак", казва Смит, след като разказва анекдота от втора ръка.

"И това е, което обичам у него: той прави каквото иска, когато иска, както иска, с когото иска. Той не е поискал разрешение. А съпругата му е кралицата", продължава актьорът.

И все пак в действителност херцогът на Единбург не прекрачва определени граници и е принуден да направи много компромиси - отказва се от титлата си като принц Филип на Гърция и Дания, подава оставка в кариерата си във флота и в крайна сметка се заклева във вярност на кралицата.

Церемонията по коронясването на Елизабет през 1953 г. е показана в сериала. Филип пита Елизабет дали може да бъде извинен и да не коленичи, за да ѝ отдаде почит.

"В днешно време, с всички разговори, които водим за това да бъдеш мъж и мъжественост, и какво е да бъдеш овластен и уважаван като жена - току-що намерих това вълнуващо", казва актьорът Мат Смит пред Би Би Си.

"И също така, някак застанах на негова страна, което е противоречиво. Почувствах: "Да, наистина не бих искал да коленича пред жена си", споделя още Смит.

За него във втория сезон на "Короната" херцогът е "мошеник, брилянтен човек".

Актьорът Тобаяс Мензийс, който беше номиниран за "Еми" през 2018 г. за ролята си на принц Филип, каза пред "Варайъти" тази година: "Някак си обичах Филип и имаше много неща, с които можех да се идентифицирам: конкурентоспособността, спортния характер, битката, предизвикателството и мъжествеността".

Мензийс споделя, че е смятал принца за блестящо забавен, много умен и популярен.

"В кралския дом той е най-популярният от всички тях. Ако сте разговаряли с някой от персонала, Филип е този, когото всички обичат наистина", споделя актьорът.

След като разбира за смъртта на херцога, актьорът Мат Смит казва: "Принц Филип беше човекът. И той го знаеше. 99 ​​и повече, но какъв ининг. И какъв стил. Благодаря ви за услугата - няма да е същото без вас."

"Ако знам нещо за херцога на Единбург, е, че той не би искал някой актьор, който го е представял по телевизията, да дава мнението си за живота му", каза Тобиас Мензийс след смъртта на херцога.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Курумбашев: Ако Слави получи подкрепа от всички, това ще отговаря на БКП преди 1989 г.
Курумбашев: Ако Слави получи подкрепа от всички, това ще отговаря на БКП преди 1989 г.
Авария в ядрен обект в Иран
Авария в ядрен обект в Иран