НОВИНИ

Даниел Митов: Не видях нищо ново, което да се случи в Скопие

bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 18.01.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

"Не видях нищо ново, което да се случи в Скопие. Единственото нещо, което разбрахме от двамата премиери, е една нота, която беше договорена много отдавна - за краткостта на името и за отказа на Република Северна Македония от териториални претенции", заяви в "Още от деня" заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, бивш министър на външните работи.

По думите му това е било договорено още при правителството "Борисов 3". Според Даниел Митов по такива въпроси македонската страна се опитва да търгува и попита какво е изтъргувано в случая, каква е била отстъпката от наша страна - трябва да бъде попитан премиерът Кирил Петков.

"Най-вероятно въпросите от историческо значение да бъдат заметени под килима. Днес ние нищо не чухме за важните въпроси между двете страни - за правата на българите в Северна Македония, не чухме нищо за това кога ще бъдат отворени досиетата, ще бъдат обезвъзмездени хората, пострадали от комунистическия режим там с българско самосъзнание, кога ще бъдат променени учебниците, кога ще бъде премахнат езикът на омразата", коментира Даниел Митов.

Срещата Петков-Ковачевски: За какво се договориха двамата премиери

Подчерта, че и комисиите са били договорени, някои от тях са били започнали да действат, други не са имали време да започнат, комисиите не са постигнали нищо особено, защото македонската страна го е блокирала.

"Търговско-икономическият подход е важен, той затова е и включен в преговорната рамка, проблемът е, че той не решава проблемите, които са натрупани, а те са тежки, от съвсем друго естество - те са политически и корените им са назад в миналото", заяви Даниел Митов.

Той отбеляза, че самолетната линия София - Скопие не решава нищо, никой не я иска, подобни опити са правени и от други български правителства, но за момента няма никакъв икономически смисъл за тази линия.

"Ние всички искаме в крайна сметка този въпрос да бъде решен и да престане да седи като проблем на международните ни отношения, въпросът е как се решава и не може да бъде решен за сметка на българската история", подчерта заместник-председателят на ГЕРБ.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА ОТНОШЕНИЯТА СОФИЯ - СКОПИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роберта Мецола пред БНТ за отношенията София - Скопие: Трябва да намерим изход от ситуацията
Роберта Мецола пред БНТ за отношенията София - Скопие: Трябва да намерим изход от ситуацията
Виктор Карагьозов мечтае за финал на европейското
Виктор Карагьозов мечтае за финал на европейското