НОВИНИ

Дъщерята на основателя на "Хуауей" се върна в Китай

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:36, 25.09.2021
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Обрат в един от най-големите дипломатически скандали от последните години. След почти 3 години домашен арест в Канада дъщерята на китайския технологичен гигант "Хуауей" се върна в родината си. Тя беше освободена, след като американските власти оттеглиха искането си за нейното екстрадиране. Няколко часа по-късно Китай обяви, че пуска на свобода двама канадци, обвинени в шпионаж.

През последните три години отношенията между Китай и Канада охладняха до ниво на малка Студена война. В края на 2018-та дъщерята на основателя на "Хуауей" - Мън Уанджоу, която е и финансов директор на компанията, беше задържана във Ванкувър по искане на Съединените щати, заради финансови измами. Уанджоу призна за подвеждане на Съединените щати за сделки на компанията с Иран, с което са били нарушени санкциите срещу Техеран.

"През последните 3 години животът ми се преобърна. Това беше унищожително време за мен", сподели тя.

Според споразумението с американските власти, ако тя не го нарушава, обвиненията срещу нея ще отпаднат в края на 2022 г. Тя получи разрешението на Вашингтон веднага да се върне в родината си.

След 1000 дни в китайски затвор в родината си се връщат и канадският бизнесмен Майкъл Спавор и дипломатът от Канада Майкъл Ковриг. Те бяха задържани в Китай малко след ареста на Уанджоу по обвинения в шпионаж.

"Има добри новини за всички нас. Двамата се прибират вкъщи при семействата си", обяви премиерът Джъстин Трюдо.

В Китай остават четирима канадци със смъртни присъди. Засега тяхната съдба не се обсъжда. Не се обсъжда и дали "Хуауей" ще бъде изваден от американския черен списък заради обвинения, че компанията разработва технологии за шпионаж.

Мън Уанджоу е известна още като Сабрина Мън и Кати Мън. Тя е по-голямата дъщеря на основателя на "Хуауей" - милиардера Рен Женгфей. В компанията на баща си работи от 1999 г. От 2011 г. става финансов директор. Няколко месеца преди да бъде арестувана през 2018 г. е издигната до заместник-председател на китайския технологичен гигант.

Мън беше задържана във Ванкувър, докато се прекачваше на летището. Канадските власти се съгласиха да я освободят под гаранция, но при строги условия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимир Стоилов не очаква "суперизненади" от ЦСКА
Станимир Стоилов не очаква "суперизненади" от ЦСКА
Кузманов, Лазаров и Андреев научиха съперниците си за Sofia Open
Кузманов, Лазаров и Андреев научиха съперниците си за Sofia Open