НОВИНИ

Дъжд и гръмотевици до края на деня, температурите се повишават

bnt avatar logo
от БНТ
13:20, 20.04.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдаха се очакванията за почти повсеместни валежи от дъжд, както и за райони със значителни количества: От събота до 9.00 часа тази сутрин най-много валя в Сандански 34 л/кв.м, както и в София 31 л/кв.м.

Облачността и днес ще е по-често значителна. На много места в планинските райони ще превали краткотраен дъжд, в Родопската област придружен от гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Температурите слабо ще се повишат и максималните ще бъдат между 10 и 15 градуса, в София 10°.

През нощта в повечето райони облачността ще се разкъса и намалее, а вятърът ще стихне. Минималните температури утре ще бъдат между 1 и 6 градуса, в София около 2°.

След обяд на отделни места е възможно да превали и прегърми, с по-голяма вероятност в планинските райони, но предстои съществено затопляне, с което температурите ще се доближат до обичайните за април. Очакванията са за максимални стойности между 14 и 19 градуса. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен северозападен вятър.

След слънчевото утро, в следобедните часове в планинските райони ще се развие купесто-дъждовна облачност и на места до вечерта ще превали и прегърми, като границата м/у дъжд и сняг ще е на около 1700 метра надморска височина.

Вятърът ще отслабне и ще бъде умерен, с посока от запад. Опасността от лавини в планините остава повишена.

В по-голямата част от континента ще бъде облачно и дъждовно, на места в Централна Европа валежите ще са придружени от гръмотевици. Със застудяване от север на Скандинавския полуостров ще вали сняг, на места - със значителни количества, а в южните райони ще бъде и много ветровито.

На Балканите ще бъде слънчево, на места със следобедни валежи и гръмотевици, а затоплянето на полуострова ще продължи.

И у нас, в четвъртък ще бъде слънчево и още по-топло. В петък и събота обаче отново се очакват валежи и захлаждане, по-съществено през втория ден.

През първия ден ще вали само в югозападните райони от страната, през втория на повече места, главно в Южна България.

В неделя валежите навсякъде ще спрат, облачността бързо ще намалее, а температурите отново ще тръгнат нагоре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия обяви двама български дипломати за персона нон грата
Русия обяви двама български дипломати за персона нон грата
Концесионерът потвърди ангажимента си за развитие на Летище София
Концесионерът потвърди ангажимента си за развитие на Летище София