НОВИНИ

"Демократична България" ще внесе проекторешение за изпращане на оръжие в Украйна след свикването на НС

внесе проект решение изпращане оръжие украйна свикването
Снимка: Десислава Кулелиева, архив
bnt avatar logo
от БНТ
15:24, 05.10.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

"Демократична България" ще внесе проект на решение за изпращане на военнотехническа помощ за Украйна веднага след като бъде свикано Народното събрание,

В позиция, изпратена до медиите, от партията осъждат решението на президента Румен Радев да не подпише декларацията на 9 европейски лидери срещу анексирането на четири украински територии от Русия.

"Отказът да положи подписа си под съвместния документ, заедно с лидерите на 9 страни от Централна и Източна Европа, е всъщност отказ България да изрази пълна, включително военна, подкрепа за Украйна, отказ да заклейми и поиска съд за престъпленията на агресора, отказ да подкрепи суверенитета и териториалната цялост на Украйна", пишат от "Демократична България".

Коалицията настоява президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност с формациите от новоизбраното 48-о Народно събрание и да бъде обсъдена рамката на позициите на българската държава по всички въпроси, свързани с войната в Украйна и политиката на Кремъл към ЕС и НАТО.

От ДБ заявяват, че е "позорно България, заедно с Унгария, единствена да не подкрепя Украйна с пряка военна помощ", като според тях това става "особено наложително, след като Путин анексира 15% от територията на нападнатата страна".

Веднага след свикването на Народното събрание парламентарната група на "Демократична България" ще внесе решение за изпращане на военнотехническа помощ за Украйна.

Цялата им позиция вижте ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима българи с победи в първия кръг на турнира Санта Марина
Четирима българи с победи в първия кръг на турнира Санта Марина
Външният министър с коментар за искането за ускорено присъединяване на Украйна към НАТО
Външният министър с коментар за искането за ускорено присъединяване на Украйна към НАТО