COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

ДДС става 9% за ресторанти и за книги (обобщение)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:01, 12.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

9% да стане ДДС в заведенията, категоризирани по Закона за туризма и за книгите. Това стана ясно, след втора среща днес на премиера Бойко Борисов с представители на Асоциацията на заведенията у нас.

Първоначално премиерът обяви във Фейсбук, че по-ниската данъчна ставка ще влезе в сила от първи януари догодина.

По-късно в парламента обаче, той каза, че предстоят още сметки и утре ще стане ясно дали мярката няма да влезе в сила още тази година.

Рискът от това решение е политически и той е и за правителството, и за бранша, каза премиерът на срещата тази сутрин.

Бойко Борисов - министър-председател: Правим изключение за вас, защото с наша заповед образно казано е затворен секторът. И така е в цял свят. Повтарям, това може да се окаже една мярка, която да даде дай Боже добри резултати и да бъде трайна.

Това решение обаче ще везе в сила с твърдото условие за 100% осветляване на осигуровки и приходи, категоричен бе премиерът.

Бойко Борисов - министър-председател: Пак твърдя, че финансовият министър е много против, понеже е тука, сърди ми се и с право, но искам да го опровергаем накрая на годината с повече приходи.

От Асоциацията на заведенията заявиха, че са доволни от споразумението.

Ричард Алибегов - председател на БАЗ: Два дена водихме преговори, от 12 години го искаме и както вървяха преговорите, ако не беше премиерът, нямаше да се случи.

Алибегов подчерта, че самата асоциация е предложила, ако ДДС бъде намален, да се увеличи осигурителния праг в бранша, който сега е 610 лева.

Ричард Алибегов - председател на БАЗ: Ние по принцип от години искаме изсветляване в нашия бранш и считаме това за една много хубава крачка.

Коалиционните партньори от НФСБ естествено подкрепиха промяната, за която настояваха отдавна.

Валери Симеонов - председател на НФСБ: Моето лично убеждение като човек добре запознат с този бранш е, че това ще доведе до повишаване и изсветляване на данъчните приходи, което ще бъде ясно още към края на годината.

И Валери Симеонов, и Бойко Борисов подчертаха, че мярката е временна и ако приходите вследствие на прилагането й не останат поне на сегашното ниво а намалеят, тя ще бъде премахната. Затова засега премиерът не се е съобразил с опасенията на финансовия министър.

Бойко Борисов - министър-председател: Имам му пълно доверие, ма той не ми е началник, аз съм му началник. Който не е съгласен, отива, дава си оставката.

От ДПС и БСП също коментираха предложението.

Йордан Цонев - зам.-председател на ПГ на ДПС: Ние ще подкрепим промяната на ставката ДДС за ресторантьорския бизнес, защото той е най-засегнат от кризата.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Обещанието на премиера е бъдещо несигурно събитие. Бъдещо, защото няма още нищо направено, а несигурно поради бързата му смяна на позиции.

Заедно с мярката за ресторантьорския бизнес премиерът заяви, че е настоял и ДДС за книгите да падне също от 20 на 9%.

Бойко Борисов - министър-председател: Обмисляхме го от много време и сега с ресторантите дойде подходящият момент, така че да го опаковаме като храната на хората.

Законопроектът ще бъде подготвен утре.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Консенсус в Германия за по-строги мерки срещу коронавируса до 29 юни, в Испания започва траур
Консенсус в Германия за по-строги мерки срещу коронавируса до 29 юни, в Испания започва траур
Класация "Любима песен на българските зрители от Евровизия 2020“
Класация "Любима песен на българските зрители от Евровизия 2020“