НОВИНИ

ДДС става 9% за ресторанти и за книги (обобщение)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:01, 12.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

9% да стане ДДС в заведенията, категоризирани по Закона за туризма и за книгите. Това стана ясно, след втора среща днес на премиера Бойко Борисов с представители на Асоциацията на заведенията у нас.

Първоначално премиерът обяви във Фейсбук, че по-ниската данъчна ставка ще влезе в сила от първи януари догодина.

По-късно в парламента обаче, той каза, че предстоят още сметки и утре ще стане ясно дали мярката няма да влезе в сила още тази година.

Рискът от това решение е политически и той е и за правителството, и за бранша, каза премиерът на срещата тази сутрин.

Бойко Борисов - министър-председател: Правим изключение за вас, защото с наша заповед образно казано е затворен секторът. И така е в цял свят. Повтарям, това може да се окаже една мярка, която да даде дай Боже добри резултати и да бъде трайна.

Това решение обаче ще везе в сила с твърдото условие за 100% осветляване на осигуровки и приходи, категоричен бе премиерът.

Бойко Борисов - министър-председател: Пак твърдя, че финансовият министър е много против, понеже е тука, сърди ми се и с право, но искам да го опровергаем накрая на годината с повече приходи.

От Асоциацията на заведенията заявиха, че са доволни от споразумението.

Ричард Алибегов - председател на БАЗ: Два дена водихме преговори, от 12 години го искаме и както вървяха преговорите, ако не беше премиерът, нямаше да се случи.

Алибегов подчерта, че самата асоциация е предложила, ако ДДС бъде намален, да се увеличи осигурителния праг в бранша, който сега е 610 лева.

Ричард Алибегов - председател на БАЗ: Ние по принцип от години искаме изсветляване в нашия бранш и считаме това за една много хубава крачка.

Коалиционните партньори от НФСБ естествено подкрепиха промяната, за която настояваха отдавна.

Валери Симеонов - председател на НФСБ: Моето лично убеждение като човек добре запознат с този бранш е, че това ще доведе до повишаване и изсветляване на данъчните приходи, което ще бъде ясно още към края на годината.

И Валери Симеонов, и Бойко Борисов подчертаха, че мярката е временна и ако приходите вследствие на прилагането й не останат поне на сегашното ниво а намалеят, тя ще бъде премахната. Затова засега премиерът не се е съобразил с опасенията на финансовия министър.

Бойко Борисов - министър-председател: Имам му пълно доверие, ма той не ми е началник, аз съм му началник. Който не е съгласен, отива, дава си оставката.

От ДПС и БСП също коментираха предложението.

Йордан Цонев - зам.-председател на ПГ на ДПС: Ние ще подкрепим промяната на ставката ДДС за ресторантьорския бизнес, защото той е най-засегнат от кризата.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Обещанието на премиера е бъдещо несигурно събитие. Бъдещо, защото няма още нищо направено, а несигурно поради бързата му смяна на позиции.

Заедно с мярката за ресторантьорския бизнес премиерът заяви, че е настоял и ДДС за книгите да падне също от 20 на 9%.

Бойко Борисов - министър-председател: Обмисляхме го от много време и сега с ресторантите дойде подходящият момент, така че да го опаковаме като храната на хората.

Законопроектът ще бъде подготвен утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви ще са мерките след края на извънредното положение?
Какви ще са мерките след края на извънредното положение?
19 нови случая на COVID-19 у нас
19 нови случая на COVID-19 у нас