НОВИНИ

Ден преди крайния срок: Няма яснота за персоналния състав на проектокабинета с премиер Асен Василев

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:32, 07.07.2022
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Кирил Петков ще бъде част от проектокабинета с премиер Асен Василев. Това обяви самият Василев. Структурата и персоналният състав на Министерския съвет не са обявени. Все още се търси и подкрепа, за да имат управляващите 121 гласа за избор на кабинет.

Утре президентът Румен Радев ще приеме на "Дондуков" 2 кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 47-ото Народно събрание Асен Василев, на когото съгласно конституционната процедура, връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент. Това съобщиха от Президентството.

Времето за Асен Василев и "Продължаваме промяната" тече, подкрепа от 121 още няма. Затова не е сигурно и дали кандидат-премиерът ще върне на президента изпълнен мандат. Ако има нещо сигурно - то е, че Кирил Петков ще бъде част от този кабинет, ако се стигне до съставянето му. Други имена на министри още не се обсъждат. А опозицията очаква избори.

Подкрепа от 121 депутати за кабинета "Василев" все още няма, каза кандидат-премиерът.

Асен Василев - вицепремиер в оставка: Ако няма 121 гласа, няма да внесем проектокабинета.

Кирил Петков ще бъде ли част от вашия проект за кабинет?

- Да.

Като какъв?

"Нека съберем 121 гласа. Нямаме някакъв съществен напредък. Ние сме длъжни да пробваме докрай. Оттам нататък всеки един депутат има глава на раменете, има съвест и да прецени дали иска да подкрепи програмата, която ние представихме", заяви Василев.

Разговорите за подкрепа с абсолютно всички независими депутати не са спирали, обяви премиерът в оставка Кирил Петков.

"От групата на ИТН аз мисля, че непрекъснато се водят разговори и покани към тези хора, но няма как... единствената цена, която не сме готови да платим, е да вкараме задкулисието обратно в управлението. Това не можем да си го позволим", заяви Кирил Петков.

Премиерът каза, че много иска разговорът да не е само за подкрепа, а по програмата.

"Имаме сега и ясни политики, ясна стратегия, разписани по дати законопроекти, те са над 40, отделни стратегии, така че всичко това е толкова логично за тези хора. Дори да кажат "не", ама да видят цялата програма, да дискутираме по важните за България приоритети и тогава да си направят становището, така че много се надявам, че между парламентарните групи ще влязат в такъв диалог. Единственото ни условие, разбира се, е господин Слави Трифонов да не взима решения от тяхна гледа точка. Е няма как да влезем в поредно управление, където или Бойко Борисов да е наш партньор, или Слави Трифонов да е наш партньор или Делян Пеевски, всичко друго може", заяви Кирил Петков - министър-председател в оставка.

"Темата със състав персонален на правителството не се обсъжда, работим върху подкрепата и разясняваме програмата за всички, които проявяват интерес", заяви Андрей Гюров - председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

Разговори с "Демократична България" за структура и състав на Министерския състав не са водени. БСП смятат, че това е задача на "Продължаваме промяната".

"Една от системните причини, която доведе до разпада на предишната коалиция, беше недобре изградената система за взимане на решения и това правителство трябва да стъпи на този извод", коментира Христо Иванов, съпредседател на ДБ.

"Това е отговорност и въпрос към мандатоносителя, трябва те да си кажат", каза Явор Божанков - депутат от ПГ на БСП.

Министърът на енергетиката в оставка, който е от квотата на "Има такъв народ", заяви, че не е получавал покана да запази поста си.

"Аз съм в това правителство с ясна номинация от кого и с ясно доверие от кого. Така че мисля, че е ясно. Енергетиката е много отвъд политическия интерес. В крайна сметка този сектор влияе на всеки един българин", каза Александър Николов - министър на енергетиката.

Утре изтича срокът, в който Асен Василев трябва да връчи на президента папка с имена на проектокабинета или да върне мандата неизпълнен.

По темата работи екип на "По света и у нас"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият премиер на РСМ Владо Бучковски пред БНТ: Протестите в Скопие имат за цел да срутят властта
Бившият премиер на РСМ Владо Бучковски пред БНТ: Протестите в Скопие имат за цел да срутят властта
БСП одобрява управленската програма, ще предложи същите министри за новия кабинет
БСП одобрява управленската програма, ще предложи същите министри за новия кабинет