НОВИНИ

Ден след като беше връчен вторият мандат, част от партиите вече гледат към третия (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:05, 04.01.2023
Чете се за: 07:15 мин.
У нас
Слушай новината

Ден след като беше връчен вторият мандат, част от партиите вече гледат към третия. Мандатоносителите от "Продължаваме Промяната" и бившите им партньори от "Демократична България" все още търсят подкрепа.

ПП отново повториха своите приоритети от декларацията, която се очаква да влезе в зала в петък. Казаха, че са готови и на известни корекции. ДБ призоваха останалите формации да подходят по-сериозно към тази декларация. ДПС и БСП гледат по-скоро към третия мандат за съставяне на правителство. "Възраждане" очакват предсрочни парламентарни избори и започват подписка за референдум за еврото. "Български възход" и този път повториха, че основният им приоритет е съставяне на редовно правителство. Най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, последни взеха думата. Обърнаха се към ПП като им казаха, че с декларации страната не може да се управлява.

Илияна Йотова: Очевидно е, че вървим с бързи крачки към трети мандат

В първия парламентарен ден за 2023 година "Продължаваме Промяната" запитаха другите формации могат ли да работят заедно и да подкрепят декларацията им по приоритети. Готови са и да добавят нови предложения и очакват отговори:

Андрей Гюров: Продължаваме да мислим, че вторият мандат е истински шанс за страната

"Дали сте съгласни тази декларация да бъде приета и на тази основа да се търси състав на Министерския съвет за редовно правителство? Ако не сте съгласни, отговорете на въпроса как си представяте реализацията на третия мандат? 2 и 2 най-често прави 4. Когато започнеш парламентарния живот с промени на Изборния кодекс и след това отхвърлиш всички възможности да бъдат реализирани редовните правителства - това означава, че от самото начало сте се готвили за нови избори", заяви Николай Денков, номиниран за премиер от "Продължаваме Промяната".

От ПП още не са водили разговори за персоналния състав на правителството, но смятат, че то трябва да има ясен политически гръбнак от "Продължаваме Промяната", като са отворени за предложения от партиите, които биха ги подкрепили. " Демократична България" се надяват вторият мандат да се реализира, защото третият е авариен и рисков.

"Този парламент трябва да излъчи правителство, но не, той не трябва да излъчи просто какво да е правителство, той трябва да излъчи правителство, което е способно да участва и да води страната в тази трансформация. То трябва да излъчи правителство, което може да прави реформи. То трябва да излъчи правителство, което не просто да почива на това, че сме стигнали до третия мандат и вече няма накъде да ходим и трябва да сглобим нещо. Трябва да почива на правителство, което стъпва на ясна програма", допълни Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

Според ГЕРБ-СДС с отхвърлянето на кабинета "Габровски" вече е изпусната възможността политическата криза да намери решение.

"Една декларация, колеги, не може да управлява. Една държава се управлява от правителство, управлява се от министри, от структура на Министерския съвет и хора, които да могат да носят отговорност. Третият мандат е кризисен, той е нестандартен и той също трябва да бъде използван максимално добре, за да се опитаме с общи усилия да решим тази политическа криза", коментира Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

От ДПС призоваха за нормалност, виждат шансове за реализация на третия мандат.

"Предстоящият втори мандат не дава по-големи шансове, като се има предвид еднаквия модел на първите две политически сили. Това, което трябва да ангажира отговорността на всички ни, е третият мандат, без значение какви биха били последиците за рейтинги и изборни резултати, отговорността пред обществото и бъдещето на държавата изисква да намерим решение за редовен кабинет", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

И БСП гледат към него, наричат го "мандат на разума".

"Всички гледаме вече към третия мандат. Ние бихме го нарекли мандат на разума, стига емоции. Нека с разум, но без недопустими компромиси, без задкулисни договорки, да се опитаме да сложим край на политическата нестабилност. Парламентарната република е в опасност, имаме пълзяща и овладяваща държавата еднолична власт, което се движи по ръба на Конституцията", допълни лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Възраждане" очакват нови избори. Продължават и своята битка за защита на българския лев като започват подписка за референдум.

"Всички ние знаем, че този парламент е с много кратък политически хоризонт. Той беше мъртвороден веднага след изборите. Ние искаме България да е свободна държава, ние искаме България да е независима държава, ние искаме България да е силна държава, ние искаме България да е благоденстваща държава. И искаме българският народ да е единственият, който да решава съдбините на България", добави председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Български възход" е възможно е да дадат подкрепа, ако се изчистят детайлите, които ги смущават.

"Решението за съставяне на правителство - това мисля, че е основната ни задача, алтернативата всички я знаем - предсрочни парламентарни избори. И не е моментът тук от сега да търсим оправдания как не сме успели да се справим с тази задача", каза още Стефан Янев, председател на "Български възход".

Самата декларация би трябвало да влезе за разглеждане в зала в петък. Ако не бъде подкрепена, "Продължаваме Промяната" ще върнат мандата.

По темата работиха: Милена Кирова и Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър Пазарджик прекрати договора на италиански полузащитник
Хебър Пазарджик прекрати договора на италиански полузащитник
ЦСКА подписа нов договор с талантливия Марк-Емилио Папазов
ЦСКА подписа нов договор с талантливия Марк-Емилио Папазов