НОВИНИ

Деница Сачева: Няма нужда от прекомерни икономически мерки засега

bnt avatar logo
от БНТ
09:29, 31.03.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Бизнес

Няма нужда от прекомерни икономически мерки още на 18-тия ден, откакто е обявено извънредното положение, каза в студиото на "Сутрешен блок" министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: Има сектори, които са най-пострадали непосредствено със забраната на министъра на здравеопазването, ясно е, че ги чака малко по-дълъг период, в който те няма да могат така лесно и бързо да се възстановят и аз съм сигурна, че за голяма част от хората и от компаниите тази мярка ще бъде работеща.

Министър Сачева подчерта, че никога не е казвано, че тази мярка ще бъде универсална и ще може да отговори на всички очаквания в абсолютно всички сектори.

Сачева каза, че от началото на кризата досега около 9 900 са тези, които са безработни в следствие на кризата, но около 4000 са си намерили работа. Има търсене в хранителни и търговски вериги, в онлайн търговията, в доставките, в кол центровете също, така че различни са възможностите, каза Сачева.

По думите й със схемата 60/40 се дава възможност дори при преминаване на непълен работен ден, държавата да подкрепи запазването на възнаграждението на работниците.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: Аз съм сигурна, че броят на хората, които за в бъдеще ще работят без трудов договор ще намалее, най-малкото защото те ще искат сигурност.

Според Сачева в ситуации на кризи всички се обръщат към държавата.

Одобрената от кабинета схема вече е изпратена в Европейската комисия и сега се очаква одобрението на Брюксел, тъй като става дума за „държавна помощ“. След като ЕК даде зелена светлина, Агенцията по заетостта може да започне да приема заявленията за помощта под формата на 60% от осигурителния доход на всеки от работниците, който ще запази работното си място.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Маргарита Бакрачева: Наблюдава се голяма степен на готовност у хората за спазване на социална дистанция и мерките, които са наложени
Доц. Маргарита Бакрачева: Наблюдава се голяма степен на готовност у хората за спазване на социална дистанция и мерките, които са наложени
Ивайло Славов: Дигиталната революция трябва да бъде и в здравеопазването
Ивайло Славов: Дигиталната революция трябва да бъде и в здравеопазването