НОВИНИ

Денков: С избора на този подуправител на НЗОК бяха нарушени два принципа

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
08:55, 01.12.2023 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

С избора на този подуправител на НЗОК бяха нарушени два принципа. Първият е, че не позволяваме да бъдат назначени на ключови места хора, които имат проблеми. Този човек има проблем. Аз лично съм виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата затова, че той е лобирал по начин, който изисква проверка от прокуратурата. Това заяви пред журналисти в парламента министър-председателят Николай Денков.

"Назначаването на този човек на позиция, която е свързана с разпределението на над 8 млрд. лева годишно е проблем. И ГЕРБ, и ДПС това нещо го знаят. Миналата седмица съм наредил да бъде изпратен до Росен Желязков точно този доклад, за да бъдат информирани и да знаят за кого става дума."

"Второ, договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи. Ние трябва да имаме съгласие хората, които се назначават да бъдат приемливи и от двете страни в смисъл, че няма проблеми с тях. Вчера абсолютно силово със съдействието на "Възраждане" ГЕРБ и ДПС избраха този човек", посочи премиерът.

Денков каза още, че е бил демонстриран начин за вземане на решение, който може да е изключително опасен, дори фатален за развитието на България. Ако той бъде приложен в следващите дни и седмици, когато се очаква гласуване по конституционните промени, когато се очаква избор на състав на антикорупционната комисия, както и на регулаторите.

"Този начин на вземане на решение е абсолютно неприемлив по отношение на това, което предстои на България през следващите седмици. От две седмици вече ГЕРБ бави приемането на правилата за избор на състав на антикорупционната комисия, която е ключова в борбата с корупцията", добави той.

Николай Денков каза, че преди 2 дни са се обадили от ЕК за среща защо се бавят тези правила:

"Нека да го кажа ясно - или ГЕРБ ще се върне по пътя, по който тръгнахме с подготовката на законите, които трябва да се приемат с изпълнението на управленската програма, или ние в последните 2 седмици сме се отклонили в грешна посока. Това е залогът, който има и затова емоциите са малко по-високи. Както виждате, аз съм доста добре с нервите. Изобщо не ме интересуват дребните заяждания и дребните провокации, които са всекидневни. Мен ме интересува да вървим в правилната посока."

"Вчера много ясно се видя, че има опасност да тръгнем в грешната посока и тук сме единодушни. Вчера говорихме с ръководителите на ПП-ДБ, че ние трябва да се върнем обратно в правилната посока. Ако това не стане, това правителство няма смисъл. Нека да повторя отново - правителство има, защото има парламент, разбира се, но и обратното е вярно - този парламент го има, защото има правителство, което бута нещата в правилната посока координирано с парламента."

"Ние сме на една ръка от Шенген. Какво означава например антикорупционната комисия да бъде напълнена от хора, като избрания вчера. Това означава за превъртим играта отново и да се окаже, че хора със съмнителна репутация да се опитат да управляват България. Ние в това няма да участваме."

Вижте цялото изявление във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швейцарският клуб Сервет Женева приветства Мартин Петров като специален гост за мача с Рома
Швейцарският клуб Сервет Женева приветства Мартин Петров като специален гост за мача с Рома
Костадинов: Не става въпрос за личността на подуправителя на НЗОК, а за принципа
Костадинов: Не става въпрос за личността на подуправителя на НЗОК, а за принципа