НОВИНИ

Денят на независимостта в САЩ премина под наслов "Поздрав за Америка"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
08:43, 05.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

В Реч за Деня на независимостта в Белия дом американският президент Доналд Тръмп отново обеща да срази крайната левица. Той повтори тезите си, които изложи по-рано на събитие в планината Ръшмор и осъди свалянето на паметници и преосмислянето на исторически фигури, като опити за разрушаване на Съединените щати.

"Поздрав към Америка" се казваше тържеството в Белия дом за Деня на независимостта. Сред гостите бяха стотици медицински работници на първа линия срещу коронавируса.

Хиляди се събраха край Белия дом въпреки предупрежденията на градските власти за риск от заразяване. Над Вашингтон прелетяха самолети, небето на столицата беше озарено от фойерверки.

Много от празничните прояви в страната обаче бяха отменени. Плажовете във Флорида и Калифорния бяха затворени. Броят на заразените нарасна в 39 щата, а в пет щата бяха регистрирани дневни рекорди.

Президентът увери, че страната му ще разполага с ваксина или лек за патогена "много преди края" на тази година.

Той повтори обвиненията срещу Китай за пандемията и не подмина тезата си от Ръшмор за "гневни тълпи", които искат да заличат националната история.

"Намираме се в процес на справяне с радикалната левица, марксисти, анархисти, агитатори, мародери и хора, които в много случаи нямат представа какво правят. Във всяка епоха е имало хора, които искат да лъжат за миналото, за да получат власт в настоящето", заяви Тръмп.

Преди речта на президента край Белия дом се събраха и активисти на движението "Животът на чернокожите има значение". Претендентът на демократите за президентския пост Джо Байдън написа, че всеки ден държавния глава намира нови начини да опетни и демонтира американската демокрация.

В отделно писмо до донори той отбелязва: "Сега имаме шанса да дадем на маргинализираните, демонизираните, изолираните и потиснатите пълен дял от Американската мечта. Американците ще се произнесат на избори през ноември. Кандидатурата си издигна и рапърът Кание Уест, досега отявлен привърженик на Доналд Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катя Сунгарска: Хората започват да не прозират, че зад всяка една цифра стои човешка съдба
Катя Сунгарска: Хората започват да не прозират, че зад всяка една цифра стои човешка съдба
Парламентарни избори в Хърватия
Парламентарни избори в Хърватия