НОВИНИ

Депутати от опозицията в Сърбия обявиха гладна стачка пред парламента

депутати опозицията сърбия обявиха гладна стачка парламента
bnt avatar logo
от БНТ
16:55, 10.05.2020
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Двама депутати от опозицията в Сърбия започнаха гладна стачка пред сградата на Народната скупщина в центъра на Белград, в знак на протест срещу акт на "национално предателство и нарушаване на Конституцията на страната", съобщава БГНЕС.

Независимият депутат Миладин Шеварлич започна гладна стачка в неделя пред сградата на сръбския парламент.

Възрастният парламентарист, облечен в национална носия, настоя за спешна среща, на която да бъде дискутирано „нарушаването на териториалната цялост на Сърбия и неспазване на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН относно селище в Косово и Метохия“. Шеварлич обвини и ръководството на страната, начело с президента Александър Вучич, в „предателство на националните интереси“.

Към него се присъедини лидерът на опозиционната партия „Врати“ и член на Съюза за Сърбия Бошко Обрадович. "Присъединих се към проф. д-р Миладин Шеварлич и към неговата гладна стачка пред Скупщината не само заради запазването на Косово и Метохия като част от Сърбия, но най-вече заради нарушаването на Конституцията, злоупотребата с демокрацията и отлагането на изборите ", написа Обрадович в Twitter.

Сръбската полиция задържа 15 души в петък при сблъсъци с протестиращи в близост до парламента. Обрадович и неговите сътрудници попречиха депутатите на управляващото мнозинство да влязат в сградата на парламента. В хода на разправията беше скъсано якето на депутата от управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) Мариан Ристишевич.

В петък вечер Обрадович и неговите сътрудници организираха спонтанен митинг пред резиденцията на президента в Белград. Президентът Александър Вучич, премиерът Ана Бърнабич и ръководството на сръбския парламент нарекоха поведението на опозицията „фашизъм“.

Президентът Вучич обяви в началото на май, че парламентарните и местните избори в Сърбия ще се проведат на 21 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп в паника, втора вълна от COVID-19 може да попречи на преизбирането му
Тръмп в паника, втора вълна от COVID-19 може да попречи на преизбирането му
Кирил Ананиев настоява част от забраните да останат и след 13 май
Кирил Ананиев настоява част от забраните да останат и след 13 май