НОВИНИ

Депутатите изслушаха Каракачанов за продажбата на военните имоти

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:12, 05.03.2020
Чете се за: 01:51 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

По искане на партия "Атака", депутатите изслушаха днес вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов за продажбата на военни имоти с отпаднала необходимост. В отговор на обвиненията на "Атака", че е продал имоти на многократно по-ниска от пазарната цена, Каракачанов заяви, че политиката му като министър на отбраната не е била да продава, а да съхранява и връща имоти.

Изслушването на вицепремиера и военен министър продължи малко повече от 2 часа. След него в кулоарите на парламента последва словесна престрелка между Десислав Чукалов от "Атака" и Красимир Каракачанов

Десислав Чуколов - "Атака": Четири имота, които посочих, те са продадени единият седем пъти по-евтино, другият пет пъти по-евтино, другият четири пъти по-евтино, другият два пъти по-евтино. Имоти с много декари на прекрасни места. Това Каракачанов нарича лъжи, това Каракачанов нарича клевети, хиперболизира, иронизира, преценил е такава тактика да предприеме, но да не отговори на конкретните въпроси.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната:Лъжеш!

Десислав Чуколов - "Атака": За кое лъжа, бе Краси?

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Шопов и ти.

Десислав Чуколов - "Атака": Чакай, бе, ела да си говорим. Краси, ела да си говорим.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Каквото и да кажеш на тези лица от "Атака" те си въртят като грамофонна плоча. Аз неслучайно казах, че те подражават на своите кумири - Гьобелс и Сталин. И въртят една и съща лъжа. Ама извинявайте, но дадох справка - по мое време в министерството на отбраната са продавани не най-малко имоти, много пъти по-малко, отколкото за годините при другите министри.

Вицепремиерът каза че общият брой на продадените имоти откакто е министър е точно 16. Процедурата за всички тях по думите му е била обявена 30 дни по рано, а проджабата е ставала с публични търгове.

Според "Атака" обаче имало "фрапантни примери" за продажба на имоти на цени, далеч под реалната им стойност, и продадени цели "острови и полуострови". Чуколов попита конкретно стои ли подписа на Каракачанов под 4 сделки с имоти в Куклен, Русе и Несебър, които според него са сключени на 5 пъти по-ниски цени.

Десислав Чуколов - "Атака": Тези имоти са златни имоти, там и го казват брокерите на недивижими имоти. Подобен имот колко струва там, пет милиона евро струва.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Пазарът определя търсенето, не вие.

Каракачанодв показа и графики, от които по думите му е видно, че няма продадени нито остров, нито полуостров, плаж или пък имот на жълтите павета.

От коалиционния партньор НФСБ подкрепиха Каракчанов и припомниха, че "Атака" участва и сега пропорционално с представители в изпълнителната власт.

Валери Симеонов, НФСБ: При гласуването на конкретните сделки, одобряването им от МС, как са гласували представителите на "Атака"? Подкрепяли ли са ги? Възразявали ли са? Протестирали ли са? Какво е било поведението на представителите на бившите ни партньори и как мислите, защо това поведение е било такова и как мислите, какво е станало, че досега са мълчали?

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Представителите на партия "Атака" в правителството винаги са подкрепяли и са гласували "За". Но те тука се държат като опозиция. Дължи се на това, че социологията не ги хваща.

В отговор на партия ГЕРБ министърът лансира и своето предложение на мястото на част от военните имоти с отпаднала необходимост да се строят жилища за военнослужещите. В страната имало около 3500 военослужещи, които нямали жилища, а министерството плащало част от наемите им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентите на България и Албания с обща позиция за мирен диалог относно мигрантската криза
Президентите на България и Албания с обща позиция за мирен диалог относно мигрантската криза
НСИ коригира надолу данните за БВП за 2019 г.
НСИ коригира надолу данните за БВП за 2019 г.