НОВИНИ

Депутатите приеха минималната пенсия да бъде 300 лв. от 1 януари

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:05, 24.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Депутатите приеха окончателно Закона за държавното обществено осигуряване. Чрез него се определя размерът на пенсиите, обезщетенията за безработица и майчински плащания.

От 1 януари 2021 г. минималната пенсия вече ще бъде 300 лв. Таванът на пенсиите ще достигне 1440 лв. Променя се и минималният осигурителен доход - 650 лв. Максималният осигурителен доход се запазва на 3000 лв.

Весела Лечева, БСП: Този скеч, който разигравате, струва много на българските граждани и този политически тарикатлък струва милиони. Абсолютно е несправедливо да взимате от осигурителните вноски, които са полагали други български граждани.

Хасан Адемов, ДПС: Едва ли има някой в тази зала, който да е против този размер, който по кодекса на социално осигуряване е политическо решение. То струва 478 млн., това е половин милиард, който е на базата на дъгово финансиране, внуците на сегашните пенсионери ще плащат този размер някога.

Александър Сиди, Обединени патриоти: Българските граждани помнят, че когато БСП управляваше, пенсията беше 1 долар. Всяка година излизахте и питахте къде сте патриотите да подкрепите нашето предложение за 300 лева. Аз съм съгласен, че българските граждани ще оценят това, което сме направили. Да, изпълнили сме предизборното си обещание.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Приетият днес от Народното събрание бюджет на държавното обществено осигуряване за 2021 година е разумен и реалистичен бюджет, който ще съдейства за по-бързо възстановяване на българската икономика и на пазара на труда. Заложените в него политики са добре синхронизирани с намеренията в други сектори на държавното управление. А това гарантира висока ефективност и ефикасност на планираните публични средства.

Корнелия Нинова, БСП: Оттеглете бюджета днес. Той вече е неадекватен. Той е правен при други обстоятелства и ето защо ви предлагаме да го направите и настояваме за това. Здравният план трябва, според нас, да върви с икономически план и социален план.

Милен Михов - депутат от ВМРО, Обединени патриоти: „Да изтеглим бюджета и какво ще последва от това? Държава без бюджет, без рамка на финансовите възможности, без ангажименти към доходите на хората, без така критикуваните увеличения на пенсии и заплатите!? Аз не приемам становище на една уважавана политическа сила, с претенции да управлява страната, да импровизира по темата бюджет в 12 без 5 в момента, в който парламентът започва да гледа бюджета. Някак си не е сериозно".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой лекува пациентите на починалите общопрактикуващи лекари?
Кой лекува пациентите на починалите общопрактикуващи лекари?
Вирусолог: При силен отпор или ваксина, вирусът може да отслабне
Вирусолог: При силен отпор или ваксина, вирусът може да отслабне