НОВИНИ

Депутатите разглеждат на първо четене намаляването на ДДС за ресторанти и за книги с 9%

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:06, 22.05.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Намаляването на ДДС с 9% за ресторантите и книгите влезе за гласуване на първо четене в парламента.

Страстите в пленарната зала се разгорещиха, след като от БСП поискаха тук да дойдат финансовият министър и премиерът, и да обяснят какъв ще бъде ефектът от намаляването на ДДС. Припомняме, че финансовият министър е против промените и изчисли, че това може да доведе до големи загуби за бюджета.

Парламентарните групи на ГЕРБ и Обединените патриоти смятат, че трябва да бъде намален данъкът на 9/100 за ресторантите и за книгите. От НФСБ настояват това да се случи и за туристическите услуги.

Управляващите не приемат предложението на БСП да бъде намален данъкът и за храните и за лекарствата, които се плащат от Здравната каса. Не приемат и предложението на ДПС за намаляване на данъка за стоките за деца до 3-годишна възраст. Не се приема и предложението на "Воля" за намаляване на ДДС на 9/100 за фитнес услугите.

Красимир Ципов - ГЕРБ: Нашето предложение е това да е за ограничен период от време, от 1 юли до края на следващата година, тъй като този бранш беше затворен, да има възможност да се възстанови. Има негативно становище на Министерство на финансите, но то е експертно, нашето предложение е политическо.

Искрен Веселинов - ВМРО: За ВМРО тази временна мярка трябва да стане постоянна, ако докаже своята ефективност, за фиска няма да има щети.

Валери Симеонов - председател на НФСБ: Обединени сме с предложението на ГЕРБ, то обхваща цялата дейност, ресторанти, бистра, дискотеки.

Драгомир Стойнев - БСП: Обединили сте се за нужните промени, а финансовият министър говори за колапс, увеличаване на данъците с цел компенсации, или има замисъл да разбиете всичко преди да си тръгнете.

Йордан Цонев - ДПС: Предлагаме ставка ДДС за детски продукти, храни за деца до 3г.

Георги Свиленски - БСП: Къде е министърът на финансите, ако е подал оставка да не го търсим. Господин Борисов да дойде да обясни какво предлага неговият кабинет.

Александър Иванов - ГЕРБ: Министерският съвет не са вносители, вносители има от всички парламентарни групи.

Дебатите в парламента продължават и в момента. Очаква се и гласуването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Вълчев посети частна ясла в първия ден след карантината
Красимир Вълчев посети частна ясла в първия ден след карантината
Прокуратурата поиска проверка на строежа на небостъргача "I Tower" в София
Прокуратурата поиска проверка на строежа на небостъргача "I Tower" в София