НОВИНИ

Девети ден с екстремно горещо време, утре се очаква захлаждане

bnt avatar logo
от БНТ
23:19, 05.08.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден, девети ден с екстремно горещо време. 41° градуса достигнаха температурите в Плевен, Ловеч, Хасково, Свищов и Русе, 40° в Сандански, Кнежа и Стара Загора, 38° в София.

Предстои промяна. На последната спътникова снимка се вижда облачната система, свързана със студения атмосферен фронт, който ще премине през страната.

През нощта със силен вятър от запад-северозапад ще нахлува относително по-студен въздух и максималните температури утре ще бъдат по-ниски, в сравнение с днес, между 29° и 35°. Ще има и валежи и гръмотевични бури - първо в Западна, а след това и в останалата част от страната. В отделни райони, с по-голяма вероятност в следобедните часове и в Южна България, областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас, ще има значителни количества и условия за градушки. Предупреждение за опасно силни пориви на вятъра е в сила в цялата страна.

Висок остава рискът от пожари в много райони от страната и утре, особено в Югоизточна България, където ще завали по-късно през деня.

На морския бряг също ще има валежи, придружени от гръмотевици, но в следобедните часове. Вятърът и там ще се ориентира от северозапад и ще е умерен, временно силен.

Максималните температури ще са от 28° до 31°. Температурата на морската вода е 26 - 28°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

Не особено подходящо за туризъм време в планините - ще бъде много ветровито с умерен, временно силен северозападен вятър. Ще има райони с валежи и гръмотевични бури.

Валежи, гръмотевични бури и захлаждане се очакват и почти навсякъде на Балканите, с изключение на южните части от полуострова. В Западна и Централна Европа ще се задържи хладно за сезона, в много райони с валежи и силен вятър.

У нас и през почивните дни, и в началото на новата седмица, ще преобладава слънчево време. Вятърът ще отслабне, температурите отново бързо ще се повишат и във вторник максималните ще са между 35° и 40°.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Долна Митрополия ликуват и се готвят да посрещнат Ивет Горанова с тържество
В Долна Митрополия ликуват и се готвят да посрещнат Ивет Горанова с тържество
Конституционният съвет на Франция одобри закона за здравния пропуск
Конституционният съвет на Франция одобри закона за здравния пропуск