НОВИНИ

Дезинфекцираха квартал "Райна княгиня" в Ямбол от въздух

bnt avatar logo
от БНТ
08:06, 14.05.2020 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
Още

В Ямбол дезинфекцираха от въздух квартал "Райна княгиня" срещу разпространението на коронавируса. Пръскането беше направено със самолет на селскостопанската авиация.

Близо 3000 литра дезинфектант бяха разпръснати на над 900 декара в квартал "Райна княгиня" и буферната зона около него. Използваният препарат е безопасен за хора, растения и животни. В квартала от 10 дни са наложени строги ограничителни мерки. По данни на община Ямбол, 2/3 от заразените с коронавирусна инфекция са жители на района.

Михаил Керемидчиев, зам.-кмет на община Ямбол: Целта на това третиране, дезинфекциране е да се достигне максимално близо до всяка точка на този квартал.... Препаратът е за унищожаване на вируси, неговото действие за унищожаване на вируси...

За да се извърши дезинфекция от въздуха, трябва да има подходящи метеорологични условия.

Стоян Георгиев, пилот и собственик на фирма за дезинфекция: Въздушното пръскане смятам, че има място в тая борба с вируса, понеже би трябвало да бъде комбинирано пръскането въздушно и наземно. Там, където самолета или хеликоптера може да мине, с наземна техника няма как да стане и обратно.

И ако дезинфекцията по въздуха не изненада живеещите в квартала, то снабдяването с хляб принуди доставчици и собственици на магазини да търсят бързо решение на проблема, защото колите не бяха допускани зад огражденията.

Даниел Митрани, доставчик на хляб: Казаха, че трябва да се прехвърля хляба през оградата. Това може да стане с един или два магазина, което е твърде малко за цялата махала. Другите няма да могат да получат доставките си от хляб.

Само тази фирма на ден доставя около 1500 хляба. Магазините в квартал "Райна княгиня" се снабдяват от най-малко 6 други фирми.

Автор: РумянаСтефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Димитров за шламохранилището в Перник: Това съоръжение е трябвало да излезе 2016 г. от работа
Емил Димитров за шламохранилището в Перник: Това съоръжение е трябвало да излезе 2016 г. от работа
2100 са доказано заразените с коронавирус в България. 31 са новите случаи
2100 са доказано заразените с коронавирус в България. 31 са новите случаи