НОВИНИ

Директорите на "Пирогов" и "Александровска": Само пациенти със затруднения в дишането трябва да потърсят болнична помощ

bnt avatar logo
от БНТ
18:52, 23.03.2020
13537
Чете се за: 01:42 мин.
Още

Темпът на заразяване у нас следва всички норми, известни в целия свят. Благодарение на навременните мерки, предприети в страната, надеждата е, че този темп ще бъде много по-малък и по-продължителен. Това заяви в студиото на "Още от деня" директорът на "Александровска болница" проф. Костадин Ангелов. Той допълни, че това ще даде възможност да се подготви изцяло българската система и да се реагира адекватно.

Според проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Пирогов", е трудно да се прогнозира кога ще настъпи пикът на болестта. Той подкрепи мерките на оперативния щаб за борба с коронавируса и подчерта категорично, че благодарение на тях дневно случаите са не повече от 20.

Това означава, че те нарастват по-бавно в сравнение с кривата, която се вижда в Италия и в Испания. Забавянето на пика е добро за всички – най-вече за болниците, които ще могат да приемат болните, нуждаещи се от помощ и ще бъде направено най-доброто за тях.

Твърдението на президента Румен Радев, че липсата на кадри, капацитет и оборудване в болниците се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и кризата, проф. Ангелов определи като неточно.

Той обясни, че държави като Италия и Испания имат много добро здравеопазване, но не са били готови за кризата.

"Няма нито една система на здравеопазването, която да е готова", посочи той и допълни, че мерките позволяват да се подготви нашата система така, че да се справим със ситуацията.

По думите му в момента няма време за такъв тип политика и такъв тип политическо говорене, защото битката е за човешкия живот, тя е нашата битка, другата битка я оставяме на политиците.

Проф. Балтов е категоричен, че дефицитите в България са за лечебни заведения.

"В "Пирогов" и ние направихме всичко възможно, за да поемем първите случаи, които, за съжаление, завършиха летално. Ние обаче бяхме подготвени".

Той допълни, че в момента в "Пирогов" се лекуват 10 пациента с коронавирус. 7 от тях са в средно тежко състояние. На 6 от тях се прилага новата терапия.

Трима са в тежко състояние, интубирани са и са на апаратна вентилация. Най-младият пациент е на 32 години, с двустранна пневмония, към подобрение.

Проф. Ангелов изтъкна, че подготовката в "Александровска болница" е започнала отдавна. В момента болницата разполага с 15 реанимационни легла и от днес е готова да приема пациенти за дихателна реанимация. В лечебното заведение има двама пациенти с доказана коронавирусна инфекция. Трима лекари, три сестри и двама санитари са в карантина заради инфекцията. Те се намират в клиниката по кожни заболявания.

Двамата гости в студиото благодариха за всички дарения, които влизат в употреба в борбата с коронавируса.

Препоръките към всички, които чувстват неразположения, е да си мерят температурата, да пият противовъзпалителни средства и да не се поддават на паника. При проблеми нека потърсят личния си лекар или РЗИ.

Ако неразположението им става сериозно, тогава те трябва да бъдат докарани до болница с екип на спешна медицинска помощ, оборудван с необходимите лични предпазни средства и по негова преценка.

"Не всеки пациент с температура, кашлица или хрема или болки в гърлото трябва да дойде в болница, а само тези, които имат затруднения в дишането", обясни проф. Ангелов.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Явор Нотев: Вече имаме закон, който е годен да бъде обнародван
Явор Нотев: Вече имаме закон, който е годен да бъде обнародван
3221 безработни са започнали работа по време на извънредното положение
3221 безработни са започнали работа по време на извънредното положение