НОВИНИ

Дистанционното обучение на учениците ще продължи поне до 13 май (ОБОБЩЕНИЕ)

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:10, 02.04.2020
7390
Чете се за: 02:01 мин.
Още

Електронното обучение продължава поне до 13 май - в училищата и университетите. Ще има промяна на датите на националното външно оценяване и матурите, предвижда образователното министерство.

Изпити засега няма да се отменят. Обмисля се от външното оценяване след 7-ми и матурите в 12-ти клас да се премахне част от материала, който не е взет през втория срок. А изпитите ще са с няколко дни по-късно. Така вместо на 20 и 22 май, матурите може да са на 30 май и 1 юни.
Седмокласниците трябваше да се явяват на изпити на 9 и 11 юни, но външното оценяване може да се измести на 13 и 15 юни.

Просветният министър оцени високо справянето на българските учители с електронното обучение. На този фон: около 11 % от децата не са включени в дистанционното обучение. С тях работят учители, психолози, медиатори.

Ния и Борис. Тя - в 7 клас, той - в 12. И двамата ще кандидатстват. Подготвят се допълнително вкъщи. Нямат притеснения за изпитите.

Ния Златева - ученичка в 7 клас в 51 СУ "Елисавета Багряна", София: По математика сме почти на края на учебника. По български сме също почти на края на учебника, но по литература има още произведения, които трябва да вземем.

Борис отделя средно по 4 часа за учене вкъщи. Иска да се занимава с бизнес и програмиране. Сега се е съсредоточил върху матурите.

Борис Йотов - ученик в 12 клас в 51 СУ "Елисавета Багряна", София: Всъщност сме доста напред с материала специално по български, даже вече започнахме да преговаряме за матурата всички автори. По останалите предмети си вървим по график. И ако имаме някакви въпроси, естествено, че учителите винаги са на линия да ни отговорят и да ни помогнат.

Според директора на 5-во училище сега е точният момент изпитът след 7 клас да бъде по модела ПИЗА.

Асен Александров - директор на 51 СУ "Елисавета Багряна", София: В модела ПИЗА няма конкретен материал, който е пропуснат или не. Изследва фактически как мислят учениците, как се справят в непозната ситуация.

Обучението от вкъщи ще продължи поне до 13 май. При този сценарий - националното външно оценяване след 7 клас и матурите най-вероятно ще се преместят на по-късни дати.

В електронна среда - дори децата учат повече, отчете образователния министър.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Това, което се получава като сигнали е за претоварване и на учениците, и на учителите.

Обмислят се и различни варианти за наваксване на пропуските.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Може би по-добрият вариант е няколко съботи да се даде възможност за отучвания - ако ги направим учебни дни, пак подчертавам, тези съботи или няколко дни през юни месец за учениците до 6-ти клас - те няма да бъдат със задължителна програма.

Асен Александров - директор на 51 СУ "Елисавета Багряна", София: Има училища, които се движат с по-бавен темп, със среден и по-висок темп. Аз смятам, че би могло да се направи комбинирано - една-две съботи, няколко дни да се отучи след като приключи традиционното учебна година, но то е в зависимост до кога ще продължи извънредното положение.

Университетите също са дали заявка, че могат да променят периода на кандидатстудентските кампании с 7-8 дни.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Готови сме при този вариант ако случайно в някое висше училище в някоя страна не се отместят приемните кампании, въпреки, че висшите училища са заинтересовани затова, да издадем и по-рано дипломите на дванайсетокласниците.

Дните между 13 - 16 април трябваше да са част от пролетната ваканция. Предстои да се реши дали те да бъдат използвани за консултации и занимания по интереси.

Както здравните специалисти от детските градини са ангажирани с различни дейности в здравеопазването, така се обмисля и включването на останалите работещи от градините в социални дейности като носенето на храна по домовете.

От министерството обясниха, че през лятото ще се наложи повече учители от детските градини да бъдат заети докато родителите отработват принудителния си престой у дома.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 3000 души на ден остават без работа от въвеждането на извънредното положение
Близо 3000 души на ден остават без работа от въвеждането на извънредното положение
Путин обяви за неработни дните до края на месеца
Путин обяви за неработни дните до края на месеца