НОВИНИ

Днес е Световен ден на медицинските сестри

световен ден медицинските сестри
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
06:24, 12.05.2020
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Днес отбелязваме Световния ден на медицинските сестри. Традицията датира от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри (ICN).

Денят е в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл (1820 - 1910). Тя организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. Създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания. Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.

През 1912 г. Лигата на Международния Червен кръст и Червен полумесец учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за медицинските сестри по целия свят.

Във връзка с честването на Световния ден на медицинските сестри, Синдикатът на българските медицински специалисти ще внесе в МЗ, МС, президентството и парламента подписка на гражданите подкрепили Декларацията от 01.03.2019 г.

"Нашите искания са същите от началото на нашите протести. С тях многократно сме запознавали безрезултатно всички институции! На този ден, ние за пореден път няма да празнуваме, защото сме изправени пред сериозни предизвикателства и сме до нашите пациенти", заявяват от синдиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общинският автотранспорт в Русе без приходи, иска заем от 250 000 лв.
Общинският автотранспорт в Русе без приходи, иска заем от 250 000 лв.
Туитър ще предупреждава за публикации с подвеждаща информация за COVID-19
Туитър ще предупреждава за публикации с подвеждаща информация за COVID-19