НОВИНИ

Днес се отбелязват 90 години от Гладомора в Украйна

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
17:23, 24.11.2023
Чете се за: 07:20 мин.
По света
Слушай новината

Днес се отбелязват 90 години от Гладомора в Украйна, при който съветските власти подлагат чрез глад на системно унищожение, според различни оценки, няколко милиона украински граждани. По този повод днес бе отслужена панихида в столичния храм "Св. Неделя".

Гладоморът е исторически период по време на съветското управление в Украйна, през който чрез репресивни и политически действия се стига до масов глад в съветска Украйна през 1932 - 1933 година. Това е една от най-тежките национални катастрофи в украинската история, като жертвите, по различни оценки, варират между 2 и 10 милиона души. Гладът е предизвикан от политиката на съветското правителство начело с диктатора Йосиф Сталин, като трагичните събития засягат и други области в СССР, макар и в много по-малка степен.

Доц. Мария Георгиева е украински учен, професионален историк, работила в Киев до началото на руската инвазия в Украйна, освен това, тя е и бесарабска българка, която получава възможността след пристигането си в България да продължи своята научна кариера в БАН. Според нея жертвите от Гладомора са дори повече от официалните цифри.

"Днес се отбелязва паметта на тези трагични събития, което е едно голямо престъпление на сталинския режим. Главната причина за Гладомора, е че това е геноцид на украинския народ и Сталин искаше да унищожи украинския народ като нация, за да не могат да се съпротивляват на неговата политика. Същевременно Сталин се опитваше да постигне резултат по отношение на индустриализацията, но това нямаше как да стане, ако не беше изнасяно жито от украинските села. Третата причина, която доведе до тези страшни събития и тези последствия, бе унищожаването на украинската интелигенция, защото тя можеше да се противопостави на сталинската политика за създаване украинската държава, както е било през 1917 г. със създаването на Украинската Народна Република. Това го разбираше Сталин и затова направи тези събития в периода 1932 - 1933 година. През 1946 г. има трети Голодомор по време, на които, по малко хора умират, но и той е резултат от репресивната политика на Сталин", заяви доц. Мария Георгиева.

Д-р Евлоги Станчев от Института по Балканистика към БАН, познаващ процесите в постсъветското пространство и Украйна споделя, че това е най голямата травма в историята на страната и нейния народ.

Цифрите на пострадалите по време на Гладомора представлява 10% от нейното население в онзи период. Нещо повече в последвалия период съветското ръководство прави всичко възможно да манипулира демографските данни по време на преброяването от 1937 година и да заличи мащабите на тази катастрофа.

И двамата правят връзка между Гладомора и днешните събития в Украйна, свързани с руската инвазия от преди близо две години

"Тази политика се проявява и днес в политиката на Путин, защото той не е съгласен с това, че Украйна не може да избере своя път на самостоятелно развитие към ЕС и НАТО и се опитва да заплашва украинския народ с геноцид и война. Събитията от 1932 - 1933 година и днес руско-украинската война са изцяло свързани, защото политиката на Путин, и преди това на Сталин, е идентична. Имате едни и същи методи и исторически наративи, и като цяло една и съща идеология, тъй като Путин не може да се съгласи със съществуването на независима украинска държава, и се опитва да направи всичко, стигайки до изтребването на украинския народ. Той иска да унищожи украинската нация, както и енергийната инфраструктура, също така и културното наследство и унищожаването на украинския народ", коментира Мария Георгиева.

"Днешната агресия на Русия, изцяло отговоря на същите тези критерии. Днес ние съвсем спокойно е необходимо да говорим за открит и преднамерен геноцид срещу украинския народ в Украйна от страна на Кремъл. Това е нещо, което ми прави впечатление, че международната общност тихомълком се опитва да заобикаля темата , защото тя е много чувствителна. Основните политически играчи в международното пространство не са много последователни и това е пропуск и трябва много сериозно да се акцентира върху него, защото говорим за изключителна човешка катастрофа. Тя има много ясна цел и тя е заявена в официални медии на Руската федерация работеща за заличаването на украинската национална идентичност, такава каквато е в момента. Тя не отговаря според конкретните пропагадните представи на днешен Кремъл, за история и политическо настояще", каза д-р Евлоги Станчев.

Станчев споделя, че е опасен протичащия в днешна Русия процес на ресъветизация и героизирането на бившия Съветски съюз, специалните му служби и неговия лидер в един не кратък период - Йосиф Висарионович Сталин.

"Говорейки за ресъветизация, трябва да кажа, че тя на практика не е изчезвала от руското общество, тъй като основният фундамент в паметта е победата в т.нар. "Велика отечествена война". Има нещо, което е много по притеснително, че става дума освен за ресъветизация, но и за ресталинизация, което означава изцяло да се възстанови не само изцяло историческия и политически образ на Йосиф Сталин, а за възстановяване на политически практики от неговото време. Нещо, което според мен е много по смущаващо е, че този процес обхваща не малка част от руското общество и че той намира одобрението му. Ние виждаме, че всеки по критичен глас агресивно се заглушава от днешната Руска федерация, които са се занимавали с престъпленията на бившия СССР по времето на сталинизма са пращани в затвори", уточни още д-р Станчев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заловиха беглец от затвора в Русе
Заловиха беглец от затвора в Русе
Шарл Льоклер с най-добро време във втората тренировка в Абу Даби
Шарл Льоклер с най-добро време във втората тренировка в Абу Даби