НОВИНИ

С какво оръжие е застрелян Алексей Петров

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:25, 24.08.2023
Чете се за: 05:00 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Все още няма заподозрян за убийството на Алексей Петров. По случая работи голям екип от криминалисти , но до момента не е ясно дали има гореща следа към поръчителите и извършителите. Сред водещите версии са отмъщение и финсов мотив. От МВР обявиха, че е ясен калибърът на оръжието - какъв е бил вероятният избор на атентаторите според и какви са специалните боеприпаси използвани за покушението.

Според криминални експерти срещу бившата барета е стреляно с дълго огнестрелно оръжие, а по калибъра може да се направия следния извод.

Иван Славов - криминален експерт: "Който е съветска разработка и масово се използва в съветското и постсъветско огнестрелно оръжие от типа на автомат "Калашнков" и неговите деривати".

Според източници, близки до разследването, са използвани куршуми с кух връх. Експертът по боеприпаси Асен Минчев ни показва как изглеждат подобен тип обезопасени боеприпаси.

Асен Минчев - експерт по боеприпаси и член на Българската оръжейна асоциация: "При самото покушение е използван един от двата вида куршуми - полуоблечен или с кух връх. И двата са експанзивни".

Разликата е минимална. Този с кух връх нанася по-тежки поражения върху целта. И двата курушума са създадени за ловни цели и в България са разрешени само за лов.

"Експанзивен куршум, когато попадне в човешкото тяло се деформира поради меката носова част и увеличава диаметъра си от 1.5 до 2.5 пъти . Самият куршум се разрушава до края на кухината , а другата задна част продължава навътре в човешкото тяло, може да счупи кости", заяви Асен Минчев - експерт по боеприпаси и член на Българската оръжейна асоциация.

Еспертът отхвърля версията убиецът да е използвал хидрошокови куршуми, тъй като те се произвеждат само за пистолети и револвери. За самоотбрана и армейски цели са рарешени само облечени куршуми.

Асен Минчев - експерт по боеприпаси и член на Българската оръжейна асоциация: Армейският има опасността да премине през тялото на човека и ако има отзад друг човек да попадне в него и да бъде ранен."

Според криминални експерти установения калибър ограничава кръга на използваното оръжие до две системи - класическият автомат ,,Калашников" и гражданските му варианти за лов или карабина ,,Симонов" , която използват гвардейците, например. Според експерти извършителят е имал визуален контакт с двете мишени и е възможно дистанцията да е била около 10-15 метра.

Иван Славов - криминален експерт: Изстрел от голяма дистнация е едно. Четири изстрела, за да се възпроизведат за кратко време, е необходима по-малка дистаниция".

При подобен тип поръчкови убийства веригата на доставка на оръжието е различна. Най-важното условие е да не е регистрирано. При регистрирането и закупуването на всяко едно легално оръжие се прави прострелка за нуждите на криминалистите. Взимат се пет гилзи и пет проектила, които се съхраняват в специална база данни. Следите, които оставят, са паспорта на оръжието. За това при подобен тип престъпления извършителите търсят услугите на черния пазар.

Иван Славов - криминален експерт: "Допреди години в България имаше възможност да се закупи огнестрелно оръжие, което директно да е крадено на части от завода производител и сглобено в някой гараж още преди да му се набият серийните номера. Знаете вицовете в Казанлък - защо розите се поливат с масло, за да не ръждясват автоматите отдолу".

Според експерти цената на черно е близо два пъти по-висока от търговската. По-голямата част от оръжието се внася от чужбина като войната в Украйна дава допълнителни възможности на трафикантите. Едни от утвърдените канали минават през Турция и Сърбия показва още практиката на криминалистите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест в Цалапица след убийството на Димитър Малинов
Пореден протест в Цалапица след убийството на Димитър Малинов
Амиго Северозапад отбеляза шест гола за втора победа в Шампионската лига по футзал
Амиго Северозапад отбеляза шест гола за втора победа в Шампионската лига по футзал