НОВИНИ

До месец и половина ще приключи ремонтът на спуканата тръба във Варненското езеро

bnt avatar logo
от БНТ
08:27, 21.05.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Регионални

КЕВР започна проверка на ВиК-Варна заради скъсания водопровод, който замърси Варненското езеро. Община Варна вече има съдебни претенции към гръцката фирма, която е ремонтирала тръбата.

Вчера беше извадена част от спукания водопровод във Варненското езеро. Работата не върви толкова бързо, защото специалистите по възстановяването трябва да се съобразяват с корабния трафик и да работят в определени часове.

Кметът на община Варна Иван Портних заяви за ефира на БНТ, че изграждането на тръбата е започнало през 2009 г. от гръцка фирма с българо-датски надзор. Пусната е в експлоатация през 2011 година, гаранционна е била до края на миналата година.

Портних потвърди, че ще се търсят съдебни претенции. МРРБ е отпуснало средствата за аварийния ремонт.

Южното парче от тръбата вече е на сушата, предстои да бъде извадено и северното парче и да бъде снадена тръбата и вкопана под дъното на езерото.

Има предположения, че това не е правено от гръцката фирма, но това ще го установят органите, които правят проверката, каза Портних.

Работата по ремонта на тръбата ще приключи до месец, месец и половина. Има готовност и за работа през нощта.

По думите на варненския кмет има много спекулации по темата, но в годините са правени много инвестиции по отношение на опазване на водите на Черноморието, като ремонтът на голямата градска пречиствателна станция, която също се влива в езерото.

Не бива да се всява изкуствена спекулация по темата, каза още той.

"Всички органи, Басейнова дирекция, РЗИ - всички, които следят за чистотата на водите, контролират и ако има някакви отклонения от показателите, веднага ще информират. Но това е Варненското езеро, което е свързано с тежките заводи на индустрията, на пристанищата, на корабостроителните и кораборемонтни заводи, Западна промишлена зона. Фактът с рибата се случва абсолютно всяка година, но това е езерото не е морето - трябва да е ясно", каза Иван Портних.

Кметът ще поиска също да се направи проверка за всички вливания във Варненското езеро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българчетата на челните места по пиене и пушене
Българчетата на челните места по пиене и пушене
Трети ден излекуваните от COVID-19 у нас са повече от заразените, намалява и броят на интензивните случаи
Трети ден излекуваните от COVID-19 у нас са повече от заразените, намалява и броят на интензивните случаи