НОВИНИ

Добро е състоянието на жестоко малтретираното дете от Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
07:20, 16.01.2024
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Жестоко малтретираното 5-годишно дете от Пловдив се възстановява нормално след операцията, която премина в университетската болница „Свети Георги". На момчето му беше направена пластика на главата, където имаше голяма рана. Според прокуратурата нараняването е причинено от партньора на майката. Мъжът е в ареста от края на миналата седмица. Майката също е с обвинение, за момента за съучастие, но е освободена с мярка подписка.

"За наша голяма радост състоянието на детето е добро. Възстановява се след понесената интервенция. Намира се под специализираните грижи на медиците и на социалните работници. Те го придружават, занимават се с него и следят за състоянието му", каза Донка Аргирова - директор на дирекция "Социално подпомагане" - Пловдив.

Тя подчерта, че бащата на детето, който се е върнал от Германия, е много притеснен за детето и иска да се грижи за него. Връщането му в семейна среда обаче ще отнеме време.

"Не може да стане автоматично връщането в семейна среда е обяснено на бащата и неговия адвокат. Дори и в момента бащата желае да си вземе сина и да замине с него Германия. Но процедурите са такива, че ако на него му се прави проучване в Германия по Хагската конвенция за правата на децата, водещ орган в България е Министерството на правосъдието и Държавната агенция "Закрила на детето". Тоест те трябва да изготвят становище и това ще отнеме известно време", подчерта Гергана Тошкова - началник отдел "Закрила на детето" - Пловдив.

От "Закрила на детето" Пловдив са посещавали детето във връзка с изготвяне на доклад за съда за делото за развода между родителите.

"Когато социалният работник е посетил дома и е направил среща с майката и детето, на колежката й е направило впечатление, че детето общува трудно и почти не изговаря никакви думи, а не е на толкова малка възраст все пак. Майката е обяснила, че то не говори. Колежката е преценила, че семейството може да има нужда от подкрепа и ги е консултирала какви социални услуги се предоставят в Пловдив. На по-късен етап майката е дошла в отдел "Закрила на детето", подала е заявление да ползва услуги и с този документ тя има право да използва социална услуга, която прецени. Говорим за използване на логопед и психолог на детето. Тоест колежката е съдействала, но по друг повод. В отдел "Закрила на детето" Пловдив не са постъпвали сигнали за насилие над детето", категорична е Гергана Тошкова.

Детето посещава и детска градина и там е установено, че има нужда от ресурсен учител и логопед за периода октомври - ноември. От 4 декември до 9 януари не е посещавало градина. По телефона майката е казала, че детето е болно, съобщава директорката на детската градина. Предполага се, че в този период детето е жестоко бито и тормозено. След справка от РЗИ е установено, че момченцето не е водено при лекар за преглед. По данни на разследването обвиняемият Петър Чернев е купувал лекарства от аптека, вероятно за да го лекуват тайно у дома. От прокуратурата в четвъртък ще протестират освобождаването на майката.

Вижте прякото включване на Нели Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световната номер 1 Ига Швьонтек се класира за втория кръг на Australian Open след успех над София Кенин
Световната номер 1 Ига Швьонтек се класира за втория кръг на Australian Open след успех над София Кенин
Удължават срока за кандидатстване на проекти за саниране
Удължават срока за кандидатстване на проекти за саниране