COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Доброволци раздават хранителни продукти и топъл обяд на нуждаещи се в Русе

от БНТ
20:42, 09.04.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Българският червен кръст започна кампания за раздаване на хранителни продукти на социално слаби семейства и на бедстващи, които са останали без работа след съкращенията заради пандемията от коронавируса. Пакетите се разнасят по домовете, за да няма струпване на хора.

До Великден над 40 000 социално слаби българи от цялата страна ще получат хранителни продукти от първа необходимост. За седмица доброволците от БЧК ще раздадат над 1400 тона храна.

Хората в нужда от Русе, които са останали без работа и доходи, вече получиха първите пакети. Те тежат около 30 кг и включат продукти от първа необходимост. А във Видин благодарение на хора с щедри сърца, 250 души всеки ден получават топъл обяд в домовете си.

650 са крайнонуждаещите се русенци. За да оцелеят в дните на изолация са им осигурени продукти от Фонда за европейско подпомагане. Те са повече от обичайното, за да не се налага на възрастните хора да ходят до магазините.

Анка Стоянова: Много съм доволна от това, което са донесли - боб, леща, конфитюр от сини сливи, брашно, ориз, спагети.

Десислава Дивчева - координатор в БЧК-Русе: Те са предназначени за лица, ползващи топъл обяд, патронажна грижа и самотни лица над 65 години с много ниски доходи. Може би е моментът да се обърна към всички граждани да не търсят раздавателните пунктове, тъй като сме направили организация да бъдат раздадени по домовете им.

Чрез дарения всеки ден топъл обяд получават и семейства в нужда от Видин. По време на извънредното положение десетки помагат със средства и хранителни продукти. Фирма за кетъринг приготвя обяда, а доброволци разнасят храната по места.

Емил Асенов, доброволец: Абсолютно изцяло собствено време отделям, средства, гориво и така нататък, и автомобил. Всеки един в такива моменти се опитва да помогне.

Светломир Петров, доброволец: Аз лично имам 27 адреса. Имаме три лъча с около 20-30 адреса.

Освен топла храна, възрастните получават грижа и отношение.

Александрия Рангелова: Не са ни забравили нас, старите хора... Добре, че имат грижа за нас.

Марийка Йонова: Аз съм много доволна, защото ми се подаде ръка, точно, когато трябва.

Разнасянето на храната е организирано във всички населени места в община Видин.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
Над 20 градуса в по-голямата част от страната днес
Над 20 градуса в по-голямата част от страната днес