НОВИНИ

Доц. Ангел Кунчев: България вече е в четвъртата вълна на COVID-19

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
14:15, 02.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
Още
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

България е в началото на четвъртата вълна по разпространение на коронавируса. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинг.

Той съобщи, че заболеваемостта е достигнала 30 на 100 00 души население. Кунчев заяви, че във Варна и Бургас заболеваемостта вече е 60 на 100 000 души, но на този етап не се усеща сериозен натиск върху лечебните заведения.

Удължават извънредната епидемична обстановка с месец

Доцент Ангел Кунчев съобщи, че заради грубото неспазване на противоепидемичните мерки заболеваемостта сред младите хора и тийнейджърите се е увеличила. Затова започват масови проверки по морските и планинските ни курорти и по бензиностанциите за спазване на мерките.

До часове трима министри ще издадат съвместна заповед за проверки. Ще се следят дискотеки, бензиностанции и други места, на които има по-голямо струпване на хора.

Кунчев съобщи, че у нас вече доминира Делта вариантът на коронавируса. Отчете, че се забелязва повишен интерес към имунизациите. Прогнозата му е, че до средата на август заболеваемостта у нас ще надхвърли 100 на 100 000 души население, което означава,че страната ни ще влезе в оранжевата зона.

"Настройката на хората е, че нещата са ок - ще си правя, каквото си искам лятото и не ме интересува какво ще стане. Психологически го виждаме, че е така. И умората на обществото от мерките я виждаме и си даваме сметка за нея. Но при започваща вълна трябва да стиснем зъби и да издържим още малко, ако искаме да преживеем по-леко тази вълна и да дадем по-малко жертви", каза Ангел Кунчев.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посрещнаха Йосиф Миладинов в България
Посрещнаха Йосиф Миладинов в България
Голям пожар гори край Благоевград
Голям пожар гори край Благоевград