НОВИНИ

Доц. д-р Андрей Чорбанов: Вероятно няма да избегнем случай на коронавирус в България

bnt avatar logo
от БНТ
07:22, 26.02.2020
17155
Чете се за: 01:23 мин.
Още

Теоретично има от какво да се тревожим. Аз смятам, че няма да избегнем случай на коронавирус в България, въпрос на време е, при тези интензивни обмени на хора в Европа. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ ръководителят на лабораторията по експериментална имунология към БАНдоцент доктор Андрей Чорбанов.

Според него хубаво е обаче да се види статистически какви хора боледуват - главно доста възрастни хора с изключително много хронични заболявания, почти няма деца и млади хора сред боледуващите.

Доц. д-р Андрей Чорбанов: За момента няма терапия за коронавируса, просто имунната система успява да се справи с вируса. За да има терапия, трябва да се направи ефективна ваксина, която коства време. Световната общественост в лицето на световната администрация според мен не реагира адекватно по отношение на превенцията, защото най-добрият начин за справяне с този тип заболяване е превенцията.

Доцентът беше категоричен, че няма как да се затворят границите, тъй като това го правят държави, които нямат ефективни връзки с други страни в Европа. Според него единствената възможност е да се наложат крути мерки, да се обяви извънредно положение, но това е изключително крайна мярка.

Доцент Андрей Чорбанов коментира, че процентът хора, които ще починат от коронавирус в Европа, ще бъде драстично по-малък от броя хора, починали от грип през същия този период. Според него хората трябва да постъпят отговорно към личната си хигиена, освен това да се ограничава събирането с много хора.

Той обясни, че в нашия организъм разполагаме с качества и възможности да разпознаваме всичко, което съществува в природата. "Имаме способност да разпознаем всички вируси, всички бактерии и това да бъде началото на една силна защитна система. Друг е въпросът, че инфекцията изпреварва по време и по скорост справянето с това заболяване. Смисълът на ваксинацията е ние да подготвим имунната система и именно тези качества, които тя има заложени, да бъдат използвани така, че да създадем протективан защита", допълни доцентът.

Доц. д-р Андрей Чорбанов: Оказа се, че светът не е подготвен срещу новопоявяващи се инфекции, които са в дивата природа, не е подготвен за бърза реакция. Много фирми и организации обещаха да направят бързо терапия в рамките на 2-3 седмици, това е абсурдно. Реалният срок е година, година и половина-две. По последни данни се твърди че коронавирусът мутира много малко. Ако това е вярно, това ще го направи удобен и лесен за правене на ваксина срещу него.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
23-годишната Михаела се нуждае от трансплантация на стволови клетки
23-годишната Михаела се нуждае от трансплантация на стволови клетки
Сблъсъци между полиция и протестиращи на остров Лесбос
Сблъсъци между полиция и протестиращи на остров Лесбос