НОВИНИ

Доц. Любомира Николаева-Гломб: Британският вариант на коронавируса е по-заразен, но не е по-смъртоносен

bnt avatar logo
от БНТ
09:57, 24.01.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Още
Слушай новината

"Британският вариант на COVID-19 се отличава с по-голямата си заразност, практически неговите свойства не са променени. Ако предишният вариант заразява 100 човека, например, то британският заразява засега 170", обясни в "Денят започва с Георги Любенов" доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя подчерта, че не при този нов вариант не се е променила нито тежестта на заболяването, нито начинът на прекарване на болестта. Референтна лаборатория в института е генерирала резултата от изпратени проби на PCR тестове за наличието на британския вариант.

"Вирусите по принцип мутират, за щастие коронавирусът не е от бързо мутиращите вируси, но все пак мутира с една скорост от две нуклеотидни замени в месец. Някои от нуклеотидните замени протичат незабелязано, няма промяна в белтъците, които изграждат вирусите, обаче при някои има. И при този английски вариант де факто се е променила една част от белтъка на S белтъка. Това го прави да се закача към AC рецептора с много по-голям афинитет и затова се натрупва по-голямо количество вирус в носоглътката на човека", обясни доц. Гломб.

Този вирус не е по-смъртоносен, нито един вирусолог във Великобритания не е казал, че този вариант е по-смъртоносен, но той напряга здравната система, защото е по-заразен.

"И двете ваксини, които в момента са разрешени в България за употреба, и това е доказано с научни експерименти, неутрализират успешно новия вариант", категорична беше Любомира Николаева-Гломб.

И призова хората да бъдат отговорни към живота си, както и към живота на другите, като се ваксинират. Бързото ваксиниране на големи части от населението би ограничило разпространението на вируса и неговите непрекъснати мутации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът поиска справка за нерегламентираните сметища в страната
Премиерът поиска справка за нерегламентираните сметища в страната
Атанас Атанасов: Готови сме за избори
Атанас Атанасов: Готови сме за избори