НОВИНИ

Доклад: Вирусът "Глад" заплашва да убие повече хора, отколкото COVID-19

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:54, 09.07.2020
Чете се за: 01:01 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

12 хиляди души на ден, до края на годината, са потенциални жертви на глада - резултат от COVID-кризата. Това е повече от онези, които заразата би убила пряко.

Данните са на международната благотворителна организация "Оксфам". Неин доклад предупреждава, че ако няма адекватно финансиране - в световен мащаб 121 милиона души ще се изправят на ръба на физическото оцеляване заради липсата на храна.

COVID-19 е последното препятствие, с което трябва да се борят милиони хора по света, вече засегнати от военни конфликти, климатични промени, неравенство, от неработеща хранителна система, довела до бедност милиони производители на храни и заетите хранително-вкусовата промишленост. Това се казва в доклад на Оксфам, наречен "Вирусът "Глад".

Борбата с коронавирусната инфекция задълбочава сериозно проблема с изхранването, и то в определени места. До края на годината, застрашените от това да нямат храна на масата си са над 120 милиона души по света. И това ще бъде пряк резултат от социалния и икономически срив, причинен от пандемията. Освен за епицентър на пандемията, вече ще заговорим и за епицентър на глада - най-вече държави със среден доход и сравнително слаби здравни системи - като Индия, Бразилия, или раздирани от военен конфликт - Йемен.

Мухсин Сидикьой - дирекотр направление "Йемен":В момента около 20 милиона души в Йемен са гладни, 7,4 милиона са деца под пет години. Близо 10 милиона души, което е една трета от цялото население, е на крачка от глада.

В същото време, посочва докладът на "Оксфам", осем от най-големите компании за производство на храни и напитки от началото на годината са изплатили дивиденти на стойност повече от 18 милиарда долара. Това е 10 пъти повече отколкото ООН поиска в стратегията си за справяне с COVID-19 и за борбата с глада. Освен овладяване на епидемията, правителствата по света трябва да обединят усилията си за изграждане на по-честна, здрава и устойчива хранителна система, препоръчва докладът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев (Враца) се спаси след класика над "царете"
Ботев (Враца) се спаси след класика над "царете"
НСО решава за охраната на Доган и Пеевски в понеделник?
НСО решава за охраната на Доган и Пеевски в понеделник?